Must-reads: Dom Hans van der Laan, bakstenen van koeienmest en heel veel zorgzame architectuur
Beeld Rachel Sender

Must-reads: Dom Hans van der Laan, bakstenen van koeienmest en heel veel zorgzame architectuur

'Architectuurkritiek is bijna altijd amateurisme', zei Edwin Gardner toen ik hem jaren geleden interviewde. Hij doelde daarmee niet op de kwaliteit van de kritiek, maar op de omstandigheden waaronder het ontstaat: het is vaak onbetaald of slecht betaald. Met andere woorden: op basis van de honoraria die worden geboden voor het schrijven van een architectuurkritiek kun je geen professionele praktijk opbouwen.

Nu publiceert de Architect niet dagelijks architectuurkritiek, tenminste als je het definieert als een kritisch commentaar dat een architectuurproject beoordeelt en herinterpreteert. Maar wel architectuurjournalistiek. Helaas zijn ook de architectuurjournalisten dun gezaaid. In dienst bij een dagblad is architectuur slechts een van de onderwerpen waar een journalist over schrijft. En de enkele freelance-architectuurjournalisten die er zijn, doen er van alles naast.

Des te trotser ben ik dat de Architect momenteel twee vakredacteuren, en binnenkort zelfs drie (!), in dienst heeft, die zich volledig kunnen toeleggen op het schrijven en redigeren van interviews, essays, projectbesprekingen en columns. Ze hoeven niet elke dag persberichten over te typen om de nieuwsbrief te vullen, maar kunnen een week lang werken aan een of twee inhoudelijke artikelen.

Het resultaat van deze verdieping zie je dagelijks in onze nieuwsbrief, maar komt nog beter tot zijn recht in de kwartaaluitgave die we maken. Net is magazine #3 2023 over zorgzame architectuur verschenen. Hierin proberen we antwoord te geven op de vraag: hoe kunnen we bouwen aan zorgzame en helende omgevingen voor jong en oud?

Wil je het magazine ook ontvangen? Bestel hem dan hier. Als je meer wilt lezen - abonneer je op de Architect! Als werkgever kun je tegenwoordig zelfs het hele bureau online toegang geven met een bedrijfslicentie. Hoef je jouw account niet meer te delen.

Ga goed het weekend in en lees al onze must-reads!

Groet, Merel

PS Teske van Royen en Manou Huijbregts gingen in gesprek met hedendaagse kunstenaars, stedenbouwers en architecten over de vraag: wat is tegenwoordig de betekenis van het gedachtegoed van Dom Hans van der Laan in hun werk? Deze week kwam de laatste aflevering online met kunstenaar Ingeborg Meulendijks. Eerder spraken ze met architect Tom Thys en Oud-Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Willemijn Sneep schreef de gesprekken uit. 

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Het nieuwe Maggie's Centre in Groningen door Marlies Rohmer. Beeld Ronald Zijlstra

Het eerste Maggie's Centre in Nederland door Marlies Rohmer is af: een warme jas

'Ik was bloednerveus', vertelt Marlies Rohmer, 'toen in 2015 een delegatie van Maggie's Centre op gesprek kwam.' De delegatie - bestaande uit Mels Crouwel, Niek Verdonk, Dirk Sijmons en Peter Michiel Schaap - ging het gesprek aan met drie zorgvuldig geselecteerde architecten. Rohmer werd gekozen omdat ze volgens hen 'de beste visie had op de sociaal emotionele vraag die een Maggie's Centre probeert te beantwoorden.'

Universitair Centrum Psychiatrie Groningen gezien vanaf de Petrus Campersingel. Beeld Egbert de Boer

Universitair Centrum Psychiatrie Groningen krijgt rijke binnenwereld achter sobere gevel

Het programma van eisen van het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie Groningen was een lijvig document en ook het budget gaf weinig speelruimte. Toch is het atelier PRO architecten en Vakwerk Architecten gelukt om, door een zorgvuldige oriëntatie en de toepassing van uitgesproken kleuren, kwaliteit toe te voegen die vooral voor de beleving van de binnenruimtes een grote meerwaarde heeft.

Beeld Architectuurfotograaf

Topklinisch behandelcentrum, Voorburg - EGM architecten

Op de plek waar ooit een prominente Romeinse nederzetting was, de UNESCO-Werelderfgoedlocatie Forum Hadriani, is nu het nieuwe Behandelcentrum Voorburg gevestigd. Voorburg behoudt hiermee een zorgcampus met klinieken die ondersteuning bieden in alle fasen van het leven: dat heet heel elegant 'levensloopgeneeskunde'. Verder is er een afdeling radiologie en een state-of-the-art fertiliteitscentrum met laboratorium waar artsen vrijwel alle vruchtbaarheidsonderzoeken en IUI-, IVF- en ICSI-behandeling uitvoeren.

Achtergevel aan het water, Maggie's Centre Groningen. Beeld Marlies Rohmer Architecture & Urbanism

'make HAPPINESS happen' gaat in op de invloed van een gezonde leefomgeving

Op donderdag 29 juni organiseert de BNA de bijeenkomst 'make HAPPINESS happen'. Onder andere Marlies Rohmer, Ben Channon, bouwbioloog Max Drath, omgevingspsycholoog Joren van Dijk en onze hoofdredacteur Merel Pit samen met Tracy Metz (moderator) bespreken de veelzijdigheid aan aspecten die invloed hebben op het omgevingsgeluk.