Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme

Winnaar ARC21: Foeliestraat 2-4, Amsterdam - Ronald Janssen Architecten

De opgave betrof de invulling van een klein kavel in het centrum van Amsterdam naast een rijksmonument. Het gebouw heeft zes appartementen, een commerciële ruimte en een fietsenstalling. De grootste uitdaging zat in de inpassing en de hoge geluidbelasting.

Tekst Ronald Janssen Architecten

Het gebouw heeft een sterke relatie met zijn context. Het aangrenzende pakhuis uit de 16e eeuw en de naoorlogse tunnel, de brede straat en de vergezichten maken deze plek uniek. Vorm, hoogte en details van het pakhuis hebben de architectuur van het project bepaald. De uniforme uitstraling en grote gevelopeningen halen de stad naar binnen maar tonen ook het leven in het gebouw.

Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme

Er is nauw samengewerkt met aannemer, constructeur, installatie-, duurzaamheids- en akoestisch adviseur. Daarnaast zijn er talloze besprekingen geweest met de maker van de prefab betonnen en metselwerkelementen en de leverancier van de aluminium puien vanwege de complexe luchtdichte detaillering en schuine puien in de dakverdieping.

De gevel is zwaar geluidbelast en op de grenswaarde dat er nog ramen open konden. Om een gevel met zoveel glas te maken, wat wij belangrijk vonden voor de woonbeleving, is de massa van de gesloten elementen (prefab metselwerk en prefab beton) in combinatie met kozijnen achter de penanten en luchtdichte details qua techniek en uitvoering een hoogstandje.

Zo ferm als het gebaar is, zo zorgvuldig is nagedacht over elk detail. Uitgangspunt was een grotendeels glazen gevel met dichte delen. Nauw overleg met de makers heeft geleid tot functionele en architectonisch bijzondere details.

Hoe dichterbij je komt, hoe meer je ziet. Zo is het huisnummer meegenomen in de bekisting waarin het grindbeton is uitgehard. En is gemetseld met de kopse kanten en strekken van de bakstenen. Door het gebouw op een sokkel te plaatsen is het hoogteverschil subtiel opgelost. Om de entree te accentueren is de sokkel daar opgetrokken.

Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme

Doel was een casco te maken dat honderden jaren moet kunnen blijven bestaan. De indeling is flexibel. Historische gebouwen zoals het pakhuis hebben ook vele vormen van gebruik hebben gekend. Alle binnenwanden zijn licht en kunnen verwijderd worden. De bodemwarmte wordt gebruikt dmv funderingspalen waarin de bronleiding zit, de zogenaamde groene paal. Op het dak liggen pv panelen en collectoren.

Dit gebouw is het eerste nieuwbouwproject voor deze opdrachtgever waarvoor we eerder een prijswinnend transformatieproject ‘de tandwielenfabriek’ ontworpen hebben. Ze hebben hun nek durven uitsteken met dit weliswaar kleine maar zeer complexe project.

Lees meer:

Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Buro Amsterdam

  • Ontwerpbureau

    Ronald Janssen Architecten

  • Projectarchitect(en)

    Ronald Janssen

  • Medewerkers

    Daan Foks

  • Oplevering

    1 januari, 2020

  • Programma

    6 appartementen en commerciële ruimte

  • Plaats

    Amsterdam

  • Adviseur constructie

    Kooij en Dekker

  • Adviseur installaties

    Kooij en Dekker

  • Adviseur akoestiek

    Cauberg Huygen

  • Adviseur bouwfysica

    Cauberg Huygen

  • Adviseur brandveiligheid

    Cauberg Huygen

  • Aannemer

    Kondor Wessels Amsterdam

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    800

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    600

  • Bruto inhoud (m3)

    2400

  • Netto inhoud (m3)

    1800

  • Voorlopig ontwerp

    3 augustus, 2016

  • Definitief ontwerp

    1 januari, 2018

  • Aanvang bouw

    16 april, 2018