ARC21: Restaurant KonneKt, Kontakt der Kontinenten, Soesterberg - TenBrasWestinga

Het conferentiehotel Kontakt der Kontinenten bestaat uit een complex van voormalige kloostergebouwen midden in het bos gelegen in Soesterberg. Het nieuwe restaurant bevindt zich in een 1-laags bouwdeel aan de achterzijde van het hotel grenzend aan het oude missiehuis en de kapel. Restaurant, publieke ruimten en sanitair zijn voorzien van nieuw interieur

Tekst TenBrasWestinga Architectuur/Interieur en Stedenbouw

Culturele gelijkenissen in de wereld vormen het uitgangspunt bij het ontwerp van de inrichting van het restaurant, en de toiletruimten in het souterrain. In plaats van de wereld op te delen in verschillen, zijn overeenkomsten verrassender en inspirerend. En vaak onverwachts. Het ontwerp neemt deze gelijkenissen als leidraad voor het ontwerp.

KdK_Soesterberg_ten Bras_Beeld Riesjard Schropp
Beeld Riesjard Schropp

De architectuur van het nieuwe paviljoen respecteert maximaal het oude kloostergebouw. Het interieurontwerp garandeert dat de beleving oud-nieuw overal te ervaren blijft.

Het restaurant is ingeklemd tussen het weelderige groen buiten en doorlopende lange, ranke zwarte stalen vakkenkasten als rug.
Deze kasten, en zowel het vaste en verrijdbare meubilair is maatwerk van staal, hout en glas.

Hergebruik van het oude interieur: de oude teak-tafels zijn roomdividers in het nieuw interieur. Alleen hergebruikte accessoires en souvenirs zijn in het interieur geplaatst om bij te dragen aan het tonen van gelijkenissen tussen culturen.

KdK_Soesterberg_ten Bras_Beeld Riesjard Schropp
Beeld Riesjard Schropp

Naast logistieke en functionele zaken had de gebruiker sterke behoefte aan het uiten van hun identiteit. Waar oorspronkelijk missionarissen werden opgeleid en naar de verschillende continenten werden gestuurd, is het conferentiehotel het omgekeerde: uit de wereld komt men naar hier. Een wereldse beleving was vereist.

De open ruimte van het restaurant wordt gedifferentieerd door specifieke placemaking met 6 thema’s uit de hierboven genoemde overeenkomsten. De zes specifieke ‘places’ zijn 3-dimensionale accenten in een universele basis. Thema is doorgezet in hele bedrijfspresentatie, ook in de toiletten in het souterrain.

Lees ook:

03-kdk-seatingplan.pdf

Download