ARC21: Blaak555, Rotterdam - Mecanoo

Five55 is een multi-tentant gebouw aan de Blaak in Rotterdam, waarin allerlei verschillende bedrijven zijn gehuisvest. Deze plint op de begane grond vormt het centrale hart van het gebouw waar alle gebruikers samen kunnen komen om te lunchen, vergaderen of ontspannen.

Tekst Mecanoo

Door het creëren van openingen in de gevel wordt de binnen-buiten relatie versterkt en vormen de terrassen een verlenging van het interieur. Bij binnenkomst wordt je ontvangen in de gecombineerde receptie en koffiebar, voor een warm en informeel ontvangst. Samen met de open keuken wordt hiermee een dynamische voorzijde gecreëerd.

Blaak-555-Mecanoo Beeld Ossip Architectuurfotografie
Blaak-555-Mecanoo Beeld Ossip Architectuurfotografie

De contouren van de ruimte worden gevormd door de vier ‘superkernen’. Daarin zijn allerlei faciliteiten opgenomen zoals liften, trappen, de bar, keuken en zitplekken. Deze vormen een eyecatcher met gestructureerde bekleding van gegolfd, gerecycled leer. Door het mezzanineniveau te openen wordt op de begane grond meer vrije hoogte en een open, ruimtelijk gevoel gecreëerd.

Het materialenpalet van de bestaande marmeren vloer is aangevuld met warme materialen zoals notenhout, leer, stof en veel planten om de ruimte een warm en welkom gevoel te geven. De werkbladen van de bars worden uitgevoerd in een rijke terrazzo. Tesamen met de houten vloer in Hongaarse punt en betegelde wanden kent de vormgeving en materialisatie veel dynamiek, structuur en diepte.

De combinatie van tijdloze, stootvaste materialen zoals marmer, terrazzo en staal met het leer en stof vormen een esthetisch dynamisch palet, maar zorgen ook voor de nodige akoestische bijdrage.

Blaak-555-Mecanoo Beeld Ossip Architectuurfotografie
Blaak-555-Mecanoo Beeld Ossip Architectuurfotografie

De begane grond vormt hiermee het publieke visitekaartje van het gebouw en haar gebruikers. Het gebruik is toegespitst op informele activiteiten en interactie waardoor Five55 een community vormt en het gebouw zich alzijdig manifesteert als een levendige plek. Het uitgesproken karakter van het interieur geeft Five55 een nieuw gezicht met een informeel-zakelijke uitstraling die past bij de huurder.

Volgende fase: Het landschap speelt een grote rol bij de entree van het gebouw. Door het omliggende terrein te vergroenen wordt de verbinding gezocht tussen het gebouw en de omgeving. De verbinding met het interieur wordt gemaakt door, niet alleen binnen, maar ook buiten verblijfsplekken te creëren die dienen als verlenging van de koffiebar en restaurant.

Lees ook:

 

Lees meer over