de Architect
de Architect
Nominatie ARC21: Bonnefanten Museum Maastricht - Hollandse Nieuwe

Nominatie ARC21: Bonnefanten Museum Maastricht - Hollandse Nieuwe

Het Bonnefanten museum te Maastricht is gevestigd in een gebouw van Aldo Rossi. Hollandse Nieuwe is gevraagd om de werkruimte van de staf van het museum opnieuw vorm te geven. Het doel was om de kamercultuur te doorbreken en onderlinge samenwerking en communicatie te stimuleren. De werkruimte bevindt zich in de rechtervleugel van het museum, op de begane grond.

Tekst Hollandse Nieuwe

Net zoals in het museum wordt de lay-out van de werkomgeving gedefinieerd door een reeks objecten die de bezoekers via verschillende routes door de ruimte leiden. De meubelstukken beginnen laag en worden groter richting de achterkant van de ruimte waardoor er meer open en informele ruimtes aan het begin van de vloer ontstaan en de stillere ruimtes zich achterin bevinden.

Bonnefantenmuseum Maastricht Hollandse Nieuwe Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers

De meubelstukken zijn geïnspireerd op de architectuur van Rossi en stralen een tijdloze, monumentale eenvoud uit door hun verticale ribben, verzonken deuren en openingen. De achterkant van de houten meubelstukken zijn voorzien van een akoestisch paneel, elk bedrukt met een eigen kleurencombinatie, afgeleid van het werk van kleurentheoretici zoals Johannes Itten en Josef Albers.

Doordat de werkruimte zich in het museum bevindt heeft het ook de afmetingen van een museumzaal. Om de hoogte en grote volledig tot zijn recht te laten komen zijn alle installaties in zicht en is de ruimte zo open mogelijk gehouden. Om de akoestiek te borgen is het plafond voorzien van akoestisch spuitwerk en zijn de meubelstukken aan 1 kant voorzien van akoestische panelen.

De ambitie was om een interieur te ontwerpen dat tijdloos is en bestaat uit hoogwaardige en duurzame materialen. De gietvloer Ndurance van DURACRYL is gemaakt met plantaardige olie, natuurlijke pigmenten en tot 50% post-consumer gerecyclede materialen. De AERON-stoelen van Herman Miller zijn ontworpen en geproduceerd op een milieuvriendelijke en duurzame manier.

Bonnefantenmuseum Maastricht Hollandse Nieuwe Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers

De opdrachtgever wilde een werkomgeving die bijzonder was; het mocht er niet uit zien als een kantoor. Het moest inspirerend zijn en uitnodigen tot samenwerking. Als men de open werkruimte betreedt vallen de houten elementen die tussen de werkeilanden staan als objecten in een expositie. Vanaf de andere zijde, kijkend naar de ingang veranderen de houten elementen in een speels kleurenspel.

Midden in het museum, tussen de samengestelde kunstcollecties neemt de werkomgeving van de mensen die ervoor zorgen dat 100 exposities per jaar plaatsvinden een unieke en bijzondere plaats in. Met dit als inspiratie wilden we met de werkruimte de 2 werelden bij elkaar brengen; de exposities en daar waar deze gecreëerd en gerealiseerd worden. Het resultaat is een verrassende en plezierige ruimte.

Lees ook: