Hoekaanzicht op de verschillende materialen met nadruk op de horizontale lijn. Beeld Studio de Nooyer

ARC21: Reflections of the past, Amsterdam - Firm architects

Het pand werd vroeger gebruikt als zolder en was niet geschikt om in te wonen. Om van deze oude zolder een leefruimte te maken heeft de vorige eigenaar het dak zo'n vijftig centimeter verhoogd. Hierna is het als renovatie object verkocht aan de huidige eigenaar. Firm architects ontwierp en realiseerde vanuit het niets een conceptuele leefomgeving, uniek en op maat gemaakt.

Tekst Firm architects

Uitgangspunt voor het ontwerp was een nieuwe gevel op een oude basis. In het ontwerp is de gehele ruimte zichtbaar doorgesneden op een hoogte van 95 centimeter boven de vloer. Alles boven de doorsnede is een interpretatie en alles daaronder een weerspiegeling van het oude.

De correlatie van het bestaande met het nieuwe is het uitgangspunt voor het concept van het ontwerp geweest. Juist in dit contrast tussen de bestaande architectuur en de interieur toevoeging ligt de kern van het ontwerp van Firm architects.

Beeld Studio de Nooyer

De woonkamer kan met de master bedroom verbonden worden door een houten schuifwand. De tv en kastruimte zitten achter een 900 mm op maat gemaakte deuren die naar de zijkant openen. In de ruimte is een reflecterende box geplaatst waar alle functionaliteiten behalve de leefruimte en master bedroom zich bevinden. De toegang is onzichtbaar door een taatsdeur die is afgewerkt in hetzelfde materiaal.

De volledig te openen glazen gevel zorgt voor natuurlijke verwarming. De vloerisolatie, de geïsoleerde wanden en het geïsoleerde dak zorgen dat de binnentemperatuur stabiel blijft. De geperforeerde zinken trap onder het elektrische dakluik reflecteert zonlicht en creëert een natuurlijke tocht zodat warmere lucht kan ontsnappen. Het gasgebruik is daardoor 1/5e van een regulier appartement.

Beeld Studio de Nooyer

De wens van de opdrachtgever was een bijzondere privéwoning in Amsterdam met een zo groot mogelijk bruikbaar vloeroppervlak. Geen standaard huis, geen compromissen. Een duurzaam appartement. Uniek en op maat gemaakt. Firm architects ontwierp en realiseerde vanuit het niets een conceptuele leefomgeving.

Firm architects heeft geprobeerd de opdrachtgever te verrassen met een conceptueel onderscheidend huis, uitgewerkt op alle aspecten van een ontwerp. Een unieke plek om te ontvouwen. De ontwerpvrijheid die is geboden heeft geleid tot een bijzonder huis met een verhaal.

Lees ook:

Beeld Studio de Nooyer
Beeld Studio de Nooyer

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Particulier

  • Ontwerpbureau

    Firm architects

  • Projectarchitect(en)

    Niek Joanknecht, Carolien Roos

  • Oplevering

    januari 2021

  • Aannemer

    Heimens

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    94 m2