ARC21: hotel The Florian, Hoofddorp - Workshop of Wonders

De ambitieuze jonge eigenaar van The Florian, droomde van een hotel waar hij zèlf zou willen overnachten. Een onconventionele plek voor young-professionals en Urban Nomads, waar veel aandacht zou zijn voor de vormgeving van de publieke ruimten. Opdat informele en geanimeerde ontmoetingen tussen de gasten spontaan ontstaan. Hij kocht een jaren 90 kantoorpand in Hoofddorp en vroeg ons deze te transformeren naar een 150 kamer tellend hotel gericht op millenials.

Tekst Workshop of Wonders

Het interieur van het typische jaren negentig pand is eerst teruggebracht naar het casco terwijl de vide en het exterieur met zijn deels golvende granieten gevels bijna volledig bewaard bleef. We plaatste op de laagbouw een nieuwe verdieping die we vervolgens voorzagen van expressieve gouden aluminium lamellen die het gebouw naar de 21e eeuw brengt. Ook in het interieur hebben we maximaal gebruik gemaakt van het bestaande en daaroverheen een krachtige eigentijdse nieuwe laag toegevoegd.

Lounge The Florian door Workshop of Wonders. Beeld JRimageworks
Lounge The Florian door Workshop of Wonders. Beeld JRimageworks

The Florian is een volledig holistisch project dat vanaf het concept tot aan de inrichting geheel door ons is ontworpen. Partner voor de identiteit is BvG agency die vanaf de pitch er bij betrokken is. Doordat we zowel de kamers als de publieke gebieden hebben gecreëerd voelt het ook als een geheel wat goed aansluit bij de inspiratie die we uit de Amsterdamse School haalden. Als specialistische inrichter hebben we ook alle losse meubels en verlichting geselecteerd en geleverd.

Centraal stond dat we het hotel wilden voorzien van zo echte mogelijke materialen die ook weer refereren aan de artisanale kwaliteiten van Amsterdamse School die als inspiratie gold. Verder hebben we gezorgd dat zowel de techniek als de materialisering er voor moet zorgen dat het ontwerp de tand des tijds goed kan doorstaan. Wij hebben ons gericht op een verrassend maar ook tijdloos resultaat.

Door maximaal gebruik te maken van het bestaande gebouw en een interieur en exterieur te ontwerpen die heel lang mee kan is onze grootste bijdragen aan de duurzaamheid van dit project. Er zijn voornamelijk interieur materialen en producten gekozen die een hoge mate van duurzaamheid en circulariteit hebben zoals de Mosa tegels en Duracryl giet kurk vloeren. Voor de meubels en verlichting staat tijdloosheid centraal zo zijn er mid-century ontwerpen van Gispen, Rietveld en Martin Visser gebruikt.

Atrium The Florian door Workshop of Wonders. Beeld JRimageworks
Atrium The Florian door Workshop of Wonders. Beeld JRimageworks

De hotelkamers liggen in ringen rondom de publieke binnenruimtes en daarom bevat The Florian inpandige gangen. Vaak hebben die een naargeestige sfeer, maar niet in The Florian: afgeronde hoeken, decoratieve lichtarmaturen en speciaal voor The Florian door Muurbloem Design Studio ontworpen tapijten en behang maken de gangen vriendelijk. Aan het eind van iedere gang brachten we bovendien daglichttoetreding aan.

De energieke mid-century ontwerpen van de opbouwjaren van de vorige eeuw gebruikte wij om de tijdloosheid te versterken. En omdat we een relatie met Amsterdam aan wilden gaan combineerden wij dit met aspecten van Amsterdamse School architectuur. Geen letterlijke citaten, maar een vertaling van de onderliggende ideeën van die stroming zoals ambachtelijkheid, materiaal- en kleurgebruik en de sculpturale vormen. Zo tilden wij het gebouw, een daarom ook het hotel, naar de 21-eeuw.

Meer Workshop of Wonders:

CHU-Schiphol-DO_horizontale-doorsnede-lamellen-190328-1.pdf

Download
  • CHU-Schiphol-DO_horizontale-doorsnede-lamellen-190328-1.pdf

    Download
  • CHU-Schiphol-VO_plattegrond-tweede-verdieping-wit-190305-1.pdf

    Download