Inkom, balie en lunchruimte door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert

Nominatie ARC21: Kantoor PUUR interieurarchitecten, Antwerpen - PUUR interieurarchitecten

Door de groei van PUUR interieurarchitecten was er nood aan een grotere kantoorruimte. Onze keuze viel op een industriële ruimte in een oud fabriek. Het nieuwe kantoor moet de werking van PUUR interieurarchitecten op de meest functionele manier ondersteunen. Een circulair interieur, een uitstekend binnenklimaat, goede akoestiek en de integratie van uitbundig groen behoren tevens tot het eisenpakket om in het nieuwe kantoor op de meest kwalitatieve manier te integreren.

Tekst PUUR interieurarchitecten

Het concept van ons nieuwe kantoor kreeg de naam ‘Arsenale’. Een verwijzing naar de gelijknamige tentoonstellingssite in Venetië, waar de Architectuur en Kunst Biënnale plaatsvindt. De ervaring van ronddwalen in een verweerd, industrieel gebouw en inspiratie halen uit kunst- en architectuurinstallaties, is de sfeer die we naar ons kantoor willen vertalen.

Tentoonstellingstafels Stalen volume door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Tentoonstellingstafels Stalen volume door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert

Het neon armatuur in de inkom is geïnspireerd op een slachtlijn van een vleesfabriek, verwijzend naar de vorige functie van het gebouw. Hiervoor is samengewerkt met lichtkunstenaar Joris van Neonart. De, op maat gemaakte, armaturen in het landschapskantoor zijn pendels met LED verlichting. De armaturen zijn vervaardigd uit geborsteld aluminium. Het ontwerp werd tot een minimum herleid. Deze armaturen zijn ontwikkeld samen met lichtkunstenaar Koen Van Guijze van Accessori.

Volgens het concept ‘Arsenale’ zijn alle toevoegingen opgevat als objecten en installaties in de ruimte. Het resultaat is een variëteit aan materialen en vormen. Alle materialen zijn “puur” toegepast, er is dan ook enkel gekozen voor de natuurlijke kleur van het materiaal. Zo zijn bijvoorbeeld de volumes opgebouwd uit betonblokken. Deze zijn ongevoegd op elkaar gestapeld. Zo kunnen de blokken later nog een tweede leven krijgen. Door de stapeling van de blokken ontstaat er een grafisch patroon.

Vanuit circulair oogpunt zijn alle toegepaste materialen uitvoerig bekeken. Zo ligt overal dezelfde betonvloer en is om dezelfde reden heel het plafond uitgevoerd met een akoestische spuitpleister, gemaakt van grijs geverfde krantensnippers. Hiermee is de ruimte futureproof gemaakt voor toekomstige wijzigingen aan de inrichting. Uit een warmtelast studie is gebleken dat door de combinatie van vloerkoeling, gekoelde ventilatie en buitenlamellen het kantoor geen airco nodig heeft.

Binnen het houten volumen door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Binnen het houten volumen door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert

Het nieuwe kantoor moet de werking van PUUR interieurarchitecten op de meest functionele manier ondersteunen. Een circulair interieur, een uitstekend binnenklimaat, goede akoestiek en de integratie van uitbundig groen behoren tevens tot het eisenpakket om in het nieuwe kantoor op de meest kwalitatieve manier te integreren.

Eén van de vele circulaire toepassingen van het kantoor is de grote lunchtafel is opgebouwd uit houten gelamineerde constructie balken. Deze balken zijn afkomstig uit een dakconstructie van een gebouw dat afgebroken werd. De balken werden gerecupereerd door het architectencollectief Rotor DC. Door deze balk te gebruiken als materiaal voor een tafel krijgen ze een tweede leven.

Lees ook:

Zicht op keuken en lunchruimte door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Tentoonstellingstafels Stalen volume door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Stalen volume door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Onthaal PUUR interieurarchitecten Landschapskantoor en houten volume door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Landschapskantoor en houten volume door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Landschapskantoor detail door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Kleine vergaderruimte Binnen het houten volumen door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Binnen het houten volumen door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Bestaande kolommen door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert
Balie en betonnen volumes door PUUR interieurarchitecten. Beeld Stijn Bollaert

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    PUUR Interieurarchitecten

  • Ontwerpbureau

    PUUR interieurarchitecten

  • Projectarchitect(en)

    Jan Geysen

  • Medewerkers

    Jan Geysen, Kristof Van Den Heuvel, Lies Kenis, Sarah Walravens, Isaline De Backer, Michiel Celen, Cynthia Geerts en Hannelore Huysmans

  • Oplevering

    1 oktober, 2020

  • Programma

    Kantoor Inrichting

  • Plaats

    Antwerpen

  • Adviseur installaties

    Van Opstal klimaattechnieken

  • Adviseur akoestiek

    Daidalos

  • Aannemer

    Jansen The Building Company - Nobhill

  • Interieurarchitect

    PUUR interieurarchitecten

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    436

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    436

  • Bruto inhoud (m3)

    1744

  • Netto inhoud (m3)

    1744

  • Voorlopig ontwerp

    1 september, 2018

  • Definitief ontwerp

    1 december, 2019

  • Aanvang bouw

    1 juli, 2020