Westfield Mall of the Netherlands Facade door MVSA Architects. Beeld ©Jon IIsraeli

ARC21: Westfield Mall of the Netherlands, Leidschendam - MVSA Architects

Duurzame transformatie en uitbreiding van het bestaande winkelcentrum Leidschehage. Het vernieuwen van het bestaande complex en deze verankeren in zijn omgeving met een nieuwe identiteit, op het niveau van stedenbouw, architectuur en interieur. Inspelend op de recente ontwikkelingen en de continue veranderende Retail sector, op maat gemaakt maar flexibel voor de toekomst.

Tekst MVSA Architects

Met één gebaar, hebben we oud en nieuw samengebracht tot één geheel. Door een witte golvende gevel rondom het gebouw te plooien gaan oud en nieuw vloeiend in elkaar over. Deze elegante vormentaal is consistent doorgezet in het interieur. Het glooiende lijnenspel in het plafond en de vloer begeleidt de bezoeker door de winkelstraten en langs de verschillende destinations. Door het gebruik van een neutraal zwart-wit kleurenpallet wordt er ruimte geschept voor de expressiviteit van de retailer.

Westfield Mall of the Netherlands Interieur door MVSA Architects. Beeld ©Jon IIsraeli
Westfield Mall of the Netherlands Interieur door MVSA Architects. Beeld ©Jon IIsraeli

MVSA Architects was verantwoordelijk voor zowel het exterieur als het interieur ontwerp voor de Mall of The Netherlands. Dit gaf ons de mogelijkheid om de architectonische ontwerptaal consistent door te zetten in het interieur ontwerp. Voor het interieur hebben wij naast specialisten samengewerkt met drie interieurarchitecten; Saguez en partners, Heyligers en …,Staat. Daarnaast is er een intensief samenwerkingstraject geweest met de Concept Studio van de opdrachtgever Unibail Rodamco Westfield.

De organische vormentaal en de wens van onze opdrachtgever voor zeer uitgesproken interieur elementen vroeg om de inzet van innovatieve ontwerptechnieken. Vanaf het begin is er o.a. gewerkt met parametrische ontwerptechnieken, om zo met standaard materialen toch ‘specials’ te kunnen neerzetten. Dit o.a. te zien in het ontwerp voor het centrale plein, waar 700 unieke houten lamellen samen een spiraalvormen rondom de centrale glaskoepel. Of het ontwerp voor het eettheater.

De duurzaamheidsambitie lag op vier vlakken; Hergebruik, Flexibiliteit, Duurzame afwerking en Ecologie. De bestaande structuur en materialen van het winkelcentrum zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Daarnaast is er een knip gemaakt tussen de drager en inbouw om flexibiliteit te waarborgen. Ook is er rekening gehouden met het intensieve gebruik door duurzame materialen toe te passen en zijn de bestaande ecologie structuren ingepast in het landschap, het interieur en de groenwand.

Westfield Mall of the Netherlands Interieur door MVSA Architects. Beeld Jon Ilsraeli ©
Westfield Mall of the Netherlands Dining Plaza door MVSA Architects. Beeld Jon Ilsraeli ©

De wens van de opdrachtgever was om de retailer te laten stralen en een natuurlijke wayfinding te implementeren. De algemene uitstraling en materiaal gebruik van het winkelcentrum is daarom ingetogen. Het neutrale palet van witte, grijze en zwarte kleuren, leidt je continu en vloeiend door het winkelcentrum en de verschillende passages, en begeleidt zo de gebruiker. Door de shopfronts te verhogen en specials in te voegen op belangrijke plekken ontstaat er helderheid en overzicht.

Het was een ambitieus project wat niet mogelijk was geweest zonder de intensieve samenwerking met de gemeente, buurt, opdrachtgever, ontwerpers, bouwers en retailers. Een proces waar veel mensen met hart en ziel aan hebben gewerkt met als resultaat een winkelcentrum met internationale allure dat inspeelt (en kan meebewegen) op de nieuwste trends in Retail. Een ontwerp wat op alle zintuigelijke niveaus inspeelt en de beleving van de bezoeker, een unieke bestemming.

Lees meer:

Westfield Mall of the Netherlands Interieur door MVSA Architects. Beeld ©Jon IIsraeli
Westfield Mall of the Netherlands Interieur door MVSA Architects. Beeld ©Jon IIsraeli
Westfield Mall of the Netherlands Interieur door MVSA Architects. Beeld Floris Heuer ©
Westfield Mall of the Netherlands Central Plazadoor MVSA Architects. Beeld Jon Ilsraeli ©
Westfield Mall of the Netherlands Dining Plaza door MVSA Architects. Beeld Jon Ilsraeli ©
Westfield Mall of the Netherlands Dining Plaza door MVSA Architects. Beeld Jon Ilsraeli ©
Westfield Mall of the Netherlands Dining Plaza door MVSA Architects. Beeld Jon Ilsraeli ©
Westfield Mall of the Netherlands Dining Plaza door MVSA Architects. Beeld Jon Ilsraeli ©
Topview

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Unibail Rodamco Westfield

  • Ontwerpbureau

    MVSA Architects

  • Projectarchitect(en)

    Charlotte Griffioen

  • Oplevering

    1 maart, 2021

  • Programma

    Leisure

  • Plaats

    Schiedam

  • Aannemer

    Ballast Nedam

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    117000

  • Aanvang bouw

    1 januari, 2016

  • Bouwsom inclusief installaties (€)

    600.000.000