Gibbonpaviljoen ATELIERFRONT. Beeld Laura Zalenga

ARC21: Gibbon paviljoen, Artis Amsterdam - ATELIERFRONT

ATELIERFRONT realiseerde in ARTIS op een prachtige locatie een binnenverblijf voor gibbons en een horeca punt aan een intiem plein. Het paviljoen past in de monumentale context van het park en bij de progressieve ideeën van ARTIS, waarin dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan. Het gebouw creëert een habitat voor deze mensapensoort, waar ze al hun natuurlijke gedrag vertonen.

Tekst ATELIERFRONT

De wensen van verschillende gebruikers vormden het startpunt voor het ontwerp. Het grid van de houten ‘boomgaard’ is uitgezet op de reikwijdte van de slingerende gibbon. Plateaus op verschillende hoogtes bieden beschutting. Voor de verzorger staat in de boomgaard een veilige en bruikbare werkomgeving. De bezoekers van ARTIS kunnen de boomgaard ‘inlopen’.

ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT ARTIS Amsterdam Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb

Met de constructeur en installatieadviseur is samengewerkt om een ranke structuur te maken, die zo transparant mogelijk is, zonder visuele ruis. De houtbouwer dacht mee over strakke details waarin houtverbindingen aan het oog zijn onttrokken. Vanuit ARTIS werd vanuit verschillende disciplines meegedacht over dierenwelzijn, beplanting en educatie.

De elegante houten constructie is modulair opgebouwd. Door gebruik te maken van daglicht in combinatie met speciaal ontspiegeld glas lijkt het alsof er geen barrière is tussen bezoeker en dier. Het gebouw is minutieus gedetailleerd om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van een abstracte boomgaard. Door middel van een elegante stalen luchtbrug is het paviljoen verbonden met het buitenverblijf.

Het paviljoen voldoet aan de ambitieuze doelstellingen uit het masterplan ARTIS 2030 en is in gebruik CO2 neutraal. De modulaire constructie uit FSC Siberisch lariks is afgewerkt met een ecologische beits. De groene daken dragen bij aan biodiversiteit en opslag van regenwater. Door het te openen dak wordt natuurlijk geventileerd. In het verblijf zorgen planten voor een prettige leefomgeving.

ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT ARTIS Amsterdam Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb

Het paviljoen staat in het stedelijke deel van ARTIS en herstelt de symmetrie aan het einde van de monumentale Papegaaienlaan en de zichtas naar de zuidelijke parkroute. Het paviljoen past stilistisch bij de overige bebouwing van ARTIS. De doorlopende beplanting vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Doorkijkjes creëren zichtlijnen door het paviljoen en tonen de oude bomen rondom het gebouw.

Allereerst stelden wij ons ten doel om een natuurlijke, duurzame en comfortabele woning te maken voor de gibbons. Daarnaast kunnen bezoekers zich verwonderen over deze prachtige dieren, maar worden ook uitnodigd tot reflectie. Vanuit verschillende hoeken lijkt het alsof er mensen ín het verblijf staan. Zo kijk je niet alleen naar de mensaap, maar ook naar de ‘aapjeskijkende’ mens.

Lees ook:

ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb
ATELIERFRONT-ARTIS-Amsterdam-Gibbonpaviljoen. Beeld Laura Zalengaweb

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Artis

  • Ontwerpbureau

    ATELIERFRONT

  • Projectarchitect(en)

    Marita Bijlsma & Thomas Buijs

  • Medewerkers

    Joris Heitkamp

  • Oplevering

    november 2020

  • Plaats

    Amsterdam

  • Adviseur constructie

    Breed ID

  • Adviseur installaties

    Deerns/Bistua Nova

  • Aannemer

    RA van Leeuwen

  • Bouwmanagement

    Onderwaater Bouwkundig Ingenieursbureau

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    210 m2

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    160 m2

  • Bruto inhoud (m3)

    845 m3

  • Netto inhoud (m3)

    555 m3

  • Voorlopig ontwerp

    mei 2019

  • Definitief ontwerp

    juli 2019

  • Aanvang bouw

    maart 2020