ARC21: Centr'Al, Vorst (B) - B-architecten

Twee gebouwen met voorzieningen voor de buurt spelen de centrale rol in de ontwikkeling van de Albertpool in Vorst. Deze twee gebouwen vormen de toegangspoort tot deze wijk, op een terrein dat leeg kwam te staan door de grote bouwwerken van de Brusselse metro. De nieuwe Albertpool is een uitgelezen kans om dit bruisende deel van de stad op voorbeeldige wijze op de kaart te zetten.

Tekst B-architecten

Het buurtrestaurant op de begane grond heeft uitzicht op het nieuwe plein en is verbonden met de foyer binnen, die zich over de verschillende verdiepingen van het gebouw uitstrekt, waardoor een perfecte ontmoetingsplaats voor de gebruikers van het complex ontstaat. Het dakterras kan worden gebruikt voor verschillende activiteiten, zoals een openluchtbioscoop.

De ligging van de kavels direct boven de metro is niet bevorderlijk voor de bouw, waardoor de voetafdruk sterk wordt beperkt. Om het gebruiksoppervlak te maximaliseren zijn beide gebouwen opgetrokken uit een metalen uitkragende structuur die is bevestigd op een betonnen steunpunt dat met palen is verankerd, een structurele uitdaging zowel qua ontwerp als uitvoering.

Centr'Al door B-architecten. Beeld Lucid
Centr'Al door B-architecten. Beeld Lucid

De gebouwen voldoen aan de "zeer lage energie"-norm, dankzij luchtdichte, sterk geïsoleerde gevels, samen met een algemeen verminderd energieverbruik dat hoofdzakelijk mogelijk wordt gemaakt door een ventilatiesysteem met warmteterugwinning uit de afvoerlucht en zonnepanelen.

Grote openbare ruimten, zoals het auditorium en de sporthallen, bevinden zich op de hoeken van de gebouwen. De transparante en translucente gevels op het kruispunt verlevendigen de functies van de gebouwen. De functionele eenheden zijn zo compact mogelijk gestapeld. Onder de overdekte buitenruimten bevindt zich de entree van de gebouwen.

Lees meer:

CentrAl_ARC-Awards_extra-documentation.pdf

Download
  • CentrAl_ARC-Awards_extra-documentation.pdf

    Download
  • CentrAl_ARC-Awards_plans.pdf

    Download