ARC21: The Unbound, Amsterdam - Felixx Landscape Architects & Planners

The Unbound is een kleinschalig boutique hotel aan de rand van Amsterdam. Gelegen in het groene polderlandschap presenteert The Unbound zich als een hedendaagse buitenplaats, een City Escape, waar de stedeling in een natuurlijke omgeving tot rust en bezinning kan komen. Deze buitenplaats bestaat uit een centraal gebouw met bar, restaurant, receptie en lodges, omgeven door een publieke natuurtuin van 4,9ha.

Tekst Felixx Landscape Architects & Planners

Gelegen in een van de “groene scheggen” van Amsterdam, creëerden wij een natuurtuin. Door de topografie van het terrein te diversifiëren zijn er heuvels, wetlands en een vijver gecreëerd. Dit genereert omstandigheden voor verschillende soorten vegetatie. Topografie en vegetatie structureren het gebied in verschillende ‘landschapskamers’ die activiteiten stimuleren voor verschillende gebruikers.

Sauna in de centrale waterplas The Unbound door © Felixx Landscape Architects & Planners
Sauna in de centrale waterplas The Unbound door © Felixx Landscape Architects & Planners

Het ontwerp van het landschap en gebouwen en verblijfsruimtes zijn vanuit een integrale visie vormgegeven. Op basis van het masterplan door studio Appelo, heeft Felixx het inrichtingsplan opgesteld en gedurende het hele proces afgestemd met opdrachtgever en architecten Dorens Architects en studio Appelo.

Door omzetting van agrarische grond aan de rand van de stad speelt het landschap van The Unbound een belangrijke rol in het vergroten van lokale biodiversiteit. De aanplant van 365 bomen in combinatie met wetlands en plaatselijke verlaging van het maaiveld hebben een gunstig effect op de waterhuishouding in het gebied. De natuurtuin in Amsterdams buitengebied vormt een aantrekkelijke bestemming voor stedeling & toerist. Zo helpt The Unbound de druk op het overbezette stadscentrum te verlagen.

The Unbound is een plek waar bezoekers kunnen wandelen, sporten en elkaar ontmoeten. Een gezonde ervaring voor zowel toeristen als de lokale bevolking, en een welkome ontsnapping uit de stad in deze natuurlijke wildernis. The Unbound biedt bezoekers de gelegenheid te onthaasten en ontspannen. Als recreatiebestemming vlakbij Amsterdam biedt The Unbound een alternatief voor verder weg gelegen (vakantie-)bestemmingen.

De verschillende landschapskamers zijn ingericht met specifieke elementen. Zij stimuleren uiteenlopende activiteiten voor diverse gebruikers; een verhoogd terras van het centrale hotelgebouw, een zwemvijver met strand, picknickplekken, amfitheater, een natuurspeeltuin voor jonge gebruikers, een yoga veld voor de bezoeker die verstilling zoekt, een loopbrug die tevens zitbank is een wellness platform met sauna, buitendouche en dompelbad, een biologische moestuin met kas en een evenementenveld.

Moestuin The Unbound door © Felixx Landscape Architects & Planners
Moestuin The Unbound door © Felixx Landscape Architects & Planners

Met de realisatie van The Unbound, is 4,9ha monocultuur grasland getransformeerd naar een aantrekkelijk gebied voor mens, plant en dier. De combinatie van aangebrachte topografie en aanplant van meer dan 350 bomen en diverse soorten flora, creëert verschillende habitats en microklimaten en vergroot de biodiversiteit. Het landschap van The Unbound versterkt het functioneren van ecosysteem-diensten in het gebied en voegt zo natuurlijke waarde toe aan het stedelijk weefsel van Amsterdam.

Het landschap van The Unbound voorziet in moestuinen, rustgevend water, afgelegen plekjes in het groen, ruimte om te wandelen en spelen in het wild. Voor kinderen is er een natuurspeeltuin die met de seizoenen verandert. De nabijheid tot de stad vergroot de natuurlijke waarde van het landschap en de recreatieve waarde voor Amsterdam.

Meer lezen: