ARC21: Tribute to Martin Visser - Piet Hein Eek x SPECTRUM

Ontwerp voor SPECTRUM Design ter ere van het 60-jarig jubileum van de BR-12-slaapbank (2020) - geïnspireerd op een stoelontwerp van Visser uit de jaren '60. Geëxposeerd in het Centraal Museum in Utrecht (2020).

Tekst Piet Hein Eek x SPECTRUM en Afke Laarakker

Piet Hein Eek ontwierp de MVPHE fauteuil. Het meubelstuk is een ode aan Martin Visser (de letters zijn een combinatie van de initialen van beide ontwerpers). Eek ontwierp de stoel in eerste instantie voor de expositie over Visser in het Centraal Museum in Utrecht. Die vond plaats in september 2020 ter gelegenheid van de 60 jarig bestaan van de collectie van Visser voor Spectrum Design. Inmiddels is ook MVPHE onderdeel van de collectie van de meubelproducent.

Detail. Beeld Spectrum Design

De stoel SZ 73 uit 1968 van Visser vormt de inspiratie voor de MVPHE Fauteuil. Het houten frame en opvallende cilindervormige armleuningen vormen de basis. De cilinders schuiven op simpele maar sprekende manier om de houten planken. Eek blies in zijn ontwerp vervolgens armleuningen op, tot absurdistisch formaat. En in plaats van het gladde leer gebruikte hij wol voor de bekleding dat contrasteert met het gladde gebogen hout. Uit het ontwerp blijkt de waardering voor het werk van Visser. De stoel blinkt uit door de heldere vormen en lijnen. (Tekst uit een eerder artikel van Afke Laarakker).

De jubilieumstoel/fauteuil van beukenmultiplex is gestoffeerd. Hij is gemaakt van gebogen beukenmultiplex. De stoel is verkrijgbaar in een gelimiteerde editie van 30 exemplaren, verkrijgbaar in drie kleuren (groen, blauw en grijs).

Lees ook:

van-fauteuil-naar-banken.pdf

Download

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.