ARC21: Angular 0.0 - S and More

S and More wil een meubel ontwerpen met een zo laag mogelijke CO2 uitstoot die eenvoudig is te maken. Het resulteerde in een zitmeubel die is uit te breiden met andere meubels.

Tekst S and More, Anthony van Troost

'Ik wilde een meubel ontwerpen met een zeer eenvoudige maar toch wat technische uitstraling, eenvoudig te maken en snel in elkaar te steken. Ik wilde ook een meubel waarbij hout zou worden vervangen door een duurzamer product met toch wel dezelfde verwerkingsmethoden maar met zijn specifieke eigenschappen en deze ook volop te benutten.'

Duurzaamheid

De duurzaamheid zit hem in het materiaal. Er worden drie materialen gebruikt : bamboe, jute en inox (bouten). Bamboe is één van de snelst groeiende hernieuwbare grondstoffen ter wereld. Het neemt in grote hoeveelheden co² op tijdens de groei. Jute is 100 procent biologisch afbreekbaar en de milieu-impact van jutevezel is lager dan van ander textiel.

Het verwerken van de bamboe gebeurt door middel van traditionele houtbewerkingstechnieken uitgebreid naar de specifieke mogelijkheden van bamboe (haakverbinding) kan voor productie perfect door CNC-techniek gebeuren. De jute wordt handmatig vastgemaakt volgens de oude methode met opspankam en nieten.

De fabricatie gebeurt nu in kleine oplage en handmatig maar leent zich perfect voor productie.

Belangrijk in het ontwerp is de samenkomst van zitting, rugleuning en achterpoten. Deze vormen een driehoek wat de stevigheid bevordert. Door de vezelstructuur is bamboe zeer sterk en kunnen er kleine secties gehanteerd worden. Hier in het ontwerp is dit 24mmx24mm. De bredere latten zijn nodig om doorbuiging te voorkomen bij het opspannen van de jute.

Lees ook:

Angular-00.pdf

Download

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.