Winnaar ARC21: Occony Peak Chair - Joost van der Vecht

De Peak chair is een stapelbare projectstoel voor de zakelijke markt maar misstaat ook thuis niet. De stoel is beschikbaar in een gefineerde en gestoffeerde uitvoering. Op deze manier kan de stoel worden afgestemd op de beoogde functie van de ruimte.

Tekst: Rick Konings

De Peak Chair is ontworpen met duurzaamheid als uitgangspunt. De stoel is opgebouwd uit cellulose afkomstig uit afvalstromen. De grootste uitdaging was het 3D-buigen van deze 'korte' vezels in een comfortabele zit. Het eindresultaat is daar en verkregen door trial and error. Ook is de stoel losmaakbaar verlijmd, dat wil zeggen dat alle grondstoffen van elkaar te scheiden zijn. Ook erg uitdagend.

Occony Peak Chair. Beeld René van der Hulst

De stoel is remontabel ontworpen, op deze manier kunnen alle losse onderdelen eenvoudig van elkaar worden gescheiden en worden vervangen. Het ontwerp is tijdloos en niet trendgevoelig wat resulteert een langere gebruikersduur. Alle losse onderdelen kunnen afzonderlijk worden gerecycled, met één hoeveelheid afval kunnen we weer een nieuwe stoel maken.

De gefineerde stoel is opgebouwd uit homogene plaatjes cellulose afval afkomstig uit afvalpapier (volledige VOS vrij) en voorzien van een hoogwaardige fineerlaag afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De gestoffeerde stoel is gevuld met kokosnotenhaar (afvalstroom), lamswol en gestoffeerd met een gerecyclede stof.

De naam Peak is een verwijzing naar de bergtoppen die steeds kaler worden door klimaatveranderingen. Het vertrekpunt was het ontwerpen van een duurzame, bruikbare en elegante stoel. De gebogen rug en zitting van de stoel zijn gemaakt van afvalpapier, een feitelijk onbruikbare – maar schone – grondstof die een tweede leven krijgt en in de toekomst weer kan worden verwerkt in een nieuwe stoel.

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.