Nominatie ARC21: Spaces Open Desk - Bs;bp

Bs;bp is gevraagd in korte tijd een concept te ontwerpen en te realiseren in antwoord op de pandemie. IWG wilde, als toonaangevende speler in de flexibele kantoormarkt, als eerste een innovatief model lanceren. De klant ziet kansen werknemers willen dichter bij huis werken (maar niet in een Starbucks, hotellobby of thuis in de woonkamer) en leegstand in kleine locaties in en rond de woonwijken.

Tekst Bs;bp

In een vroeg stadium heeft bs;bp samengewerkt met meubelmaker Lensvelt. Zo kwam het concept tot leven en werden praktische uitdagingen samen opgelost. De unit is modulair ontworpen en makkelijk demontabel. Open Desk is daarmee heel geschikt om leegstaande winkelpanden een tijdelijke werkplek functie te geven. Open Desk is tevens tegen het licht gehouden in ons partner panel 'The Future of Work'.

Spaces, gefotografeerd in februari 21, in Napa, Californië. (Alison Yin/AP Beeld voor Spaces Napa)

Ontworpen voor een maximale levenscyclus en herbruikbaar in verschillende configuraties op verschillende locaties. De 1e levensfase is 10-15 jaar, waarna onderdelen herbruikt worden met maximaal behoud van waarde voor een nieuwe levensfase. Open Desks worden als flatpack vervoerd (laag transportvolume). Voor Carpet of Life ontwierpen we akoestische wandkleden van restanten van de textielpanelen.

Materiaal

Een semi-geïsoleerde werkplek, modulair opgebouwd: in hoogte verstelbare tafel, ergonomische bureaustoel, ranke open boekenkast van gemoffeld staal, rondom afgesloten met gestoffeerde panelen, akoestisch dempend, afsluitbaar met een slot dat via een app te bedienen is, accessoires, boeken, planten en verplaatsbare magnetische panelen.

Fabricage: gewalste metalen kokerprofielen, met laser gesneden, fabrieksmatig voorgemonteerd. Productiemethoden: diverse technieken.

Lockers. Beeld Nico Garstman

Zes locaties

Open Desks zijn inmiddels in zes locaties in Europa en de VS in gebruik. De ontwikkeling van het meubel is een sleutelonderdeel voor de klant om internationaal een groot netwerk aan drop-in kantoorplekken te kunnen realiseren. Hiermee wordt de 15-minuten stad (werk op fietsafstand) als belangrijke herstel strategie na de pandemie mede gestalte gegeven.

bsbp-Quick-Intro_Open-Desk-ARC_L.pdf

Download

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.