ARC21: Vakwerktafel - Sputnik Architecten

Voor een particulier opdrachtgever heeft Sputnik Architecten een tafel ontworpen. De vraag luidde: "Wij zoeken een tafel, niet alleen om aan te eten, werken, discussiëren, spelen, borrelen, huilen, lachen, maar ook om op te dansen, kortom een tafel om aan te leven."

Tekst Sputnik Architecten

De tafel moest aan de volgende uiterlijke kenmerken voldoen: robuust, maar elegant; stoer, maar chique en solide, maar licht. Al snel werd duidelijk dat het frame van de tafel een ruimtevakwerk zou worden. Toch is er nog een jaar van ontwerpen, laten bezinken, aanpassen, heroverwegen en fijnslijpen overheen gegaan, voordat het definitieve ontwerp gereed was.

De tafel is niet specifiek vanuit een duurzame gedachte ontworpen. Toch is het resultaat duurzaam: Het stalen frame is volledig recyclebaar, het tafelblad ligt los op het frame en is zodoende makkelijk te vervangen voor een ander blad, mocht na verloop van tijd een ander blad gewenst zijn.

Vakwerktafel - Sputnik Architecten

Het tafelframe bestaat uit een samenstel van ronde blauwstalen staven van 10 mm. Deze zijn als een ruimtevakwerk in elkaar gelast. Het frame is met een transparante olie afgewerkt. Het MDF tafelblad ligt op afstandhouders, waardoor het blad los van het frame komt. Het onderstel laat zich ook goed combineren met een boomstam, natuursteen, Corian, houten of glazen tafelblad.

Het ruimtevakwerk dat met stalen staven in elkaar is gelast, levert een uiterst solide constructie met een gering gewicht op. Het ruimtevakwerk verjongt naar het midden van de tafel, net als de poten die iets schuin staan. Het resultaat is een elegante, dynamische constructie. De combinatie van blauwstaal met in de kern gekleurd MDF is stoer, zonder dat het inboet aan klasse.

Vakwerktafel - Sputnik Architecten

De tafel is ambachtelijk geproduceerd. Het tafelframe is gemaakt door Indusigns uit Zwolle. Zij zijn gespecialiseerd in de productie van dergelijke frames en zij hebben ook gezorgd voor de technische uitwerking van het frame.

Deze tafel meet 90 cm x 250 cm, maar het ruimtevakwerk is voldoende sterk om ook langer uit te voeren. Door de middelste pyramide van het vakwerk nog één of twee keer te herhalen zijn lengtes van 200, 250, 300 en 350 cm mogelijk.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.