ARC21: The Line, Amsterdam - Orange Architects

Dit 72 appartementen tellende gebouw bevindt zich op de noordoever van de rivier, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Het gebied onderscheidt zich als dynamisch woon-werkgebied in de nabijheid van stedelijke functies en de binnenstad. Gebouwen en stedelijk groen wisselen elkaar af in een campusachtige opzet, waarmee een aantrekkelijke, gevarieerde woonomgeving ontstaat.

Tekst Orange Architects

The Line staat centraal in Overhoeks en heeft een alzijdige oriëntatie, waardoor het rondom een levendige uitstraling heeft. Het project is gebouwd op een ondergrondse parkeerkelder en manifesteert zich op lichtvoetige wijze omdat het iets is opgetild van het maaiveld. Omdat de wijk dichtbebouwd is, was voldoende daglicht behouden op straatniveau een belangrijk uitgangspunt. Setbacks bovenin het gebouw borgen die kwaliteit, ook voor de lagergelegen etages. 

The Line door Orange Architects. Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

De balkons zijn onderdeel van een doorlopende buitenruimte rondom het gebouw, die door hun expressief vormgegeven plafonds onderdeel uit lijken te maken van het interieur. De voile omkleedt het gebouw en de balkons als een orthogonaal spinrag. 

Van binnenuit worden alle woningen ontsloten door een drietal stijgpunten, bereikbaar via royale entreehallen die hoogwaardig zijn afgewerkt met eikenhouten lambrisering. Het gebouw bevat een grote variëteit aan woningen die door hun positie in het gebouw worden bepaald en speciaal zijn ontworpen voor verschillende doelgroepen. 

De identiteit van het gebouw is bepaald door een ragfijn gevelraster van 7 cm dunne balkonranden en 880 slanke betonkolommen. Vanaf de conceptfase zijn deze onderdelen in hoge sterkte beton gedacht. Met Hi-Con Nederland is intensief samengewerkt om de beoogde balkonplaten en de gevelkolommen door te ontwikkelen. De binnengevel is bekleed met goudkleurig geanodiseerde T-profielen.

The Line door Orange Architects. Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

De materialisatie van The Line is duurzaam, waardoor het de tand des tijds goed zal doorstaan. Veel gevelmaterialen kunnen op termijn worden gedemonteerd en gerecycled. De woningen zijn aangesloten op een collectieve warmtebron, opgewekt met een WKO-installatie - die verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter. De collectieve tuin draagt bij aan biodiversiteit en het welzijn van de bewoners.

Naast Orange Architects waren een constructeur, een bouwfysisch adviseur en een installatie adviseur deel van het ontwerpteam. In samenwerking met de aannemer en een modelleerbureau is het ontwerp uitgedetailleerd tot en met het interieur. De tuinen zijn in samenwerking met bureau Sant & Co ontworpen. In de uitvoering was een 1:1 gevel-mockup behulpzaam om de detaillering te vervolmaken.

Lees meer:

orange-architects-the-line-tekeningen-situatie.pdf

Download
  • orange-architects-the-line-tekeningen-situatie.pdf

    Download
  • orange-architects-the-line-documentatie.pdf

    Download