ARC21: Foeliestraat 2-4, Amsterdam - Ronald Janssen Architecten

De opgave betrof de invulling van een klein kavel in het centrum van Amsterdam naast een rijksmonument. Het gebouw heeft zes appartementen, een commerciële ruimte en een fietsenstalling. De grootste uitdaging zat in de inpassing en de hoge geluidbelasting.

Tekst Ronald Janssen Architecten

De relatie met de context, de kwaliteit van wonen en werken, duurzaamheid en de zware geluidbelasting waren de belangrijkste uitgangspunten. Het gebouw is van veraf te zien maar ook aan te raken waardoor alle schaalniveaus van belang zijn en minutieus zijn bestudeerd. Veel daglicht en uitzicht zorgen voor hoge woonkwaliteit. In de transparante plint zorgt de werkruimte voor contact met de straat.

Foeliestraat 2-4 door Robert Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

Er is nauw samengewerkt met aannemer, constructeur, installatie-, duurzaamheids- en akoestisch adviseur. Daarnaast zijn er talloze besprekingen geweest met de maker van de prefab betonnen en metselwerkelementen en de leverancier van de aluminium puien vanwege de complexe luchtdichte detaillering en schuine puien in de dakverdieping.

Voor aansluiting op het pakhuis is voor baksteen gekozen. De horizontale betonbanden verwijzen naar de voorgevel van het monument. Voor de woonbeleving wilden wij een gevel met veel glas maken. Om een zwaar geluidbelaste gevel met 80% glas te maken zijn de combinatie van de gesloten elementen, de kozijnen achter de penanten en de luchtdichte details qua techniek en uitvoering een hoogstandje.

Doel was een casco te maken dat honderden jaren moet kunnen blijven bestaan. De indeling is flexibel. Historische gebouwen zoals het pakhuis ook vele vormen van gebruik hebben gekend. Alle binnenwanden zijn licht en kunnen verwijderd worden. De bodemwarmte wordt gebruikt dmv funderingspalen waarin de bronleiding zit, de zogenaamde groene paal. Op het dak liggen pv panelen en collectoren.

Foeliestraat 2-4 door Robert Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

Het gebouw heeft een sterke relatie met zijn context. Het aangrenzende pakhuis uit de 16e eeuw en de na-oorlogse tunnel, de brede straat en de vergezichten maken deze plek uniek. Vorm, hoogte en details van het pakhuis hebben de architectuur van het project bepaald. De uniforme uitstraling en grote gevelopeningen halen de stad en uitzicht naar binnen maar tonen ook het leven in het gebouw.

Dit gebouw is het eerste nieuwbouwproject voor deze opdrachtgever waarvoor we eerder een prijswinnend transformatieproject ‘de tandwielenfabriek’ ontworpen hebben. Ze hebben hun nek durven uitsteken met dit weliswaar kleine maar zeer complexe project.

Lees meer:

foeliestraat-2-4-documentatie.pdf

Download