ARC21: Samenbouw Overtuin, Rotterdam - JagerJanssen architecten

Samenbouw Overtuin: 13 huizen met tuin en 7 appartementen met een riant balkon rond een gemeenschappelijke groene binnentuin en een compact parkeerveldje. Alle woningen zijn uniek en met de bewoners op maat gemaakt. Een 'groene oase van rust' in de hectiek van de stad. Een prettig woonbuurtje en tegelijkertijd een nieuw stukje stad prominent aan de Rotterdamse Laan op Zuid. Joke Vos architecten en JagerJanssen architecten initieerden, ontwierpen en begeleidden dit binnenstedelijke CPO project.

Tekst JagerJanssen architecten

op basis van een globale planopzet, een plan van aanpak en een financieel kader zijn we begonnen met het werven van deelnemers. Na voldoende interesse hebben we de oprachtgeversvereniging opgericht. Het was onze sterke wens om een betrokken community te stimuleren. In Overtuin was daarom de extra [gemeenschappelijke] tuin voor alle leden, ook die van de appartementen, een belangrijk uitgangspunt bij de werving. Alle besluitvorming vond plaats in de Algemene Ledenvergaderingen.

Samenbouw Overtuin door JagerJanssen architecten. Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

Het begeleiden van een samenbouw project vergde een coöperatieve houding ten aanzien van alle betrokken partijen en disciplines. Zo was er een nauwe samenwerking met de gemeente om tot grondafspraken te komen. En natuurlijk was ook een nauwe samenwerking met het bestuur, de commissies van de vereniging en de individuele leden. Tijdens de wervingsfase werden de leden begeleid door Mechtild Linssen.

De consequente materialisatie maakt van Overtuin een herkenbaar en samenhangend buurtje. Aan de straat heeft Overtuin een consequente verdiepingshoge lichte plint. Daarboven hebben we aardkleurige stenen gebruikt, met daarin aluminium kozijnen die schijnbaar willekeurig in de gevel zijn geplaatst. De binnengevels rondom de binnentuin zijn voornamelijk afgewerkt met verduurzaamd hout met een lichte afwerking, als neutrale achtergrond voor een plezierig groen binnengebied.

Samenbouw Overtuin maakt gebruik van de bestaande lokale voorzieningen. In het plan is veel flexibiliteit in zowel indelingsmogelijkheden als in uitbreidingsopties, zodat we verschillende portemonnees, leeftijden en types huishoudens een duurzaam thuis zouden kunnen bieden, nu en in de toekomst. Op het gebied van duurzaamheid wilden we met de leden wat extra doen: de invulling van een aanvullend duurzaamheidsbudget bovenop de geldende eisen hebben we gezamenlijk opgepakt.

Samenbouw Overtuin door JagerJanssen architecten. Beeld Ossip van Duivenbode
Beeld Ossip van Duivenbode

De Laan op Zuid is één van de prominente toegangswegen van Rotterdam. Stedenbouwkundig werd hier een stedelijke wand van 14 meter verlangd met een hoge begane grond vloer en af en toe een hoogteaccent. Samen met de CPO buurplannen Overmaat, Overture en Overhoeks moesten we een gesloten bouwblok creëren en een korrelgrootte passend in de context. In lengterichting loopt door het plangebied een nog functioneel dijklichaam, dat alleen buiten het stormseizoen geroerd mocht worden.

Het appartementenblokje heeft één appartement per verdieping met een volledig open, vrij indeelbare plattegrond. Op de vijfde verdieping zijn twee kleine appartementen gerealiseerd; De smalle, hoge stadswoningen kregen uitbreidingsmodules aan de tuinzijde, waarmee het basistype kon worden uitgebreid; Bij de brede dijkwoningen kon de derde laag volledig, deels of niet gebouwd worden. De plantsoenwoningen zijn specials. Ze vangen de hoekverdraaiingen van de plot op.

Lees meer: