Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius

ARC21: Westbeat, Amsterdam - Studioninedots

Opdrachtgever Lingotto zet in op gebouwen die innovatief en toekomstgericht ontworpen zijn: futumorfant, oftewel duurzaam en veranderbaar in de tijd. De insteek was om de architectuur van mixed-use gebouw Westbeat onweerstaanbaar te maken door middel van een echte wow-factor. Alleen zo konden deze sociale ambities verwezenlijkt worden volgens opdrachtgever en Studioninedots.

Tekst Studtioninedots

Westbeat markeert de ‘Sprong over de Ring’, overbrugt het hoogteverschil in de omgeving en pareert geluid en drukte met dove gevels en groene galerijen. Het functioneert als hub voor jonge wereldburgers en combineert ondernemerschap met betaalbare huisvesting en een gedeelde Superspace in het hart. Deze huisvest horeca, werkruimtes en een cultureel podium in één sculpturaal volume; de wow-factor.

“Dit plan moet zo ambitieus zijn dat ik er echt zenuwachtig van word” zei Martijn Bakker van opdrachtgever Lingotto. Zij en Studioninedots vonden elkaar al in de tenderfase in de passie voor een gebouw met een wow-effect, van daaruit is de Superspace ontstaan: een netwerk van open ruimtes voor divers en collectief gebruik dat Westbeat optilt tot een toegankelijke en levendige bestemming.

De Superspace in de plint is 1 publieke ruimte die 65×50 meter meet, 8,5 meter hoog is en met een constructie van betonnen bogen is vormgegeven. Deze laat de vloer vrij, wat flexibel gebruik mogelijk maakt. In de bakstenen façade etaleren de grote bogen de activiteit binnen. De effecten van geluid en fijnstof worden beperkt door dove gevels, groene galerijen, zonnige balkons en leefgalerijen.

EPC van -0.05 door maximale reductie van de energievraag+‘Delen wat kan, scheiden wat moet’ wat is gebaseerd op materiaalbeperking+De effecten van geluid, drukte en fijnstof worden beperkt door dove gevels én groene, beplantte galerijen aan de buitenzijde, en zonnige balkons en leefgalerijen aan de binnentuin+Verschillende mogelijkheden voor alternatieve invulling borgen de toekomstbestendigheid.

Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius

De plint van Westbeat verbeeldt levendigheid en vult de hele footprint. De tweede laag van de plint voegt zich naar het niveau van de Lelylaan. De openheid naar de stad en het plein wordt versterkt met de bogen in de gevel. Het gebouw maakt zo letterlijk de sprong over de ring: de samenhang met bebouwing, materiaal en kleur van de omringende gebouwen versterkt de verbindingen.

Wij zien Westbeat als een resultaat van onze zoektocht naar vernieuwende ontmoetingsruimte in de stad. De grens tussen gebouw en publieke ruimte wordt subtiel opgeheven en er ontstaat vrije ruimte voor experiment, spanning en verwondering. WeSpace -het spelen met deze tussenruimte- en ons onderzoek WanderVoids -de magnetische aantrekkingskracht van publieke ruimte- zijn in Westbeat verwerkt.

Lees verder:

Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius
Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius
Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius
Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius
Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius
Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius
Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius
Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius
Westbeat door Studioninedots. Beeld Frans Parthesius

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Lingotto Ontwikkeling BV en Achmea Dutch Residential Fund

  • Ontwerpbureau

    Studioninedots

  • Projectarchitect(en)

    Joost Maatkamp

  • Medewerkers

    Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl, Rutger van der Meer, Joost Körver, Wouter Hermanns, Laura Berasaluce, Lesia Topolnyk

  • Oplevering

    oktober, 2020

  • Programma

    Westbeat bestaat uit een ondergrondse parkeergarage, 3250 m2 multifunctionele ontmoetingsruimte met creatieve bedrijven, cultureel podium en horeca en een bovenbouw met 150 woningen (MSH en VSH).

  • Plaats

    Amsterdam

  • Adviseur constructie

    Royal HaskoningDHV

  • Adviseur installaties

    Huygen Installatie Adviseurs

  • Adviseur bouwfysica

    Cauberg-Huygen

  • Aannemer

    Heddes Bouw en Ontwikkeling BV

  • Landschapsarchitect

    Hovenier: Moss Amsterdam. Verticaal groen: Donkergroen + Greenfortune.

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    24.300

  • Bruto inhoud (m3)

    96.250

  • Voorlopig ontwerp

    maart, 2017

  • Definitief ontwerp

    oktober, 2017

  • Aanvang bouw

    juli, 2018