ARC21: Tuinkantoor voor illustrator Stijn Felix, Gent - ae-architectenbureau

Een extra ruimte drong zich op als werkplek voor Stijn Felix die als illustrator hoofdzakelijk van thuis uit werkt. Het stappen door de tuin geeft nét die nodige afstand voor concentratie.

Toelichting ae-architectenbureau

De vraag van de opdrachtgever heeft de aanzet gegeven om een compact volume te ontwerpen waarbij de maat van de voordeur het ritme mee heeft bepaald. Het voortraject is hierbij bepalend geweest zodat de onderdelen geprefabriceerd konden worden en de werf en montage zich tot enkele weken heeft beperkt.

Het ontwerp werd bedacht in houtwerk, uitgevoerd door ZO.Houtconcepten. De kleurkeuzes werden in nauw overleg met de opdrachtgever Stijn Felix besproken.

De materialiteitskeuze om in hout te werken is bepalend geweest voor het verder uitwerken van de detaillering. Het warm huiselijke en het tactiele van het materiaal werden hiervoor ingezet. Het eerste contact is hier de vaste greep van de inkomdeur. De uitgangspunten van het ontwerp en de detaillering zijn lichtinval en relatie met de tuin.

Tuinkantoor Stijn Felix. Beeld Tim van de Velde Photography
Beeld Tim van de Velde Photography

Het atelier is als een meubelstuk op maat ontworpen en stuk voor stuk uitgepuurd en concreet gemaakt. De materialen hiervoor ingezet zijn padoek schrijnwerk en beplating in multiplex Poolse grenen met duidelijke houttekening.

Het project resulteert in een weldoordachte maatvoering waarbij het dak wordt ‘vastgehouden’ door zijn verticale dragers die op hun beurt de ruggengraat vormen voor de horizontale planken. Het plafond in hout toont deze structuur van dragen en gedragen worden. De afwerkingsplaten zijn tussen de structuur aangebracht. De vloer weerspiegelt tevens dit idee. Hier werd de drager donkerder gekleurd dan de tussenliggende vloer.

Het duurzame aspect zit al intrinsiek in de vraagstelling van de opdracht. Door het compact volume beperken we de footprint en wordt de woon-werk afstand zeer beperkt. Vanuit de context van de achterliggende hoge tuinmuur is het volume beschut tegen de zon.
Het hout dat gebruikt werd is FSC gelabeld. Het hellend dak watert natuurlijk af in de groenstrook met schaduwplanten. Aan het project is een kort artikel gewijd door ABSOLUUT Magazine 21.

Lees ook:

 

Tuinatelier-Stijn-Felix-Snede-en-Plan.pdf

Download
  • Tuinatelier-Stijn-Felix-Snede-en-Plan.pdf

    Download
  • 20201204_ABSOLUUT21_DEF_tuinstudio.pdf

    Download

Lees meer over

Astrid de Wilde

Astrid de Wilde

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.