The Unbound door Studio Appelo & Dorens Architects. Beeld Peter Mann

ARC21: The Unbound, Amsterdam - Studio Appelo & Dorens Architects

The Unbound is een kleinschalig boutique hotel aan de rand van Amsterdam. Gelegen in het groene polderlandschap vlak buiten de stad is The Unbound op te vatten als een hedendaagse buitenplaats, een City Escape, waar de stedeling tot rust en bezinning kan komen. De buitenplaats, een centraal gebouw met bar, restaurant en receptie, is omgeven door een grote publieke tuin.

Tekst Jan van Erven Dorens

Voor de gebouwen is slechts een klein deel van het beschikbare grondoppervlak nodig. Het overige deel kon ingericht worden als gemeenschappelijke natuurtuin. In plaats van de hotelkamers onder te brengen in één gebouw, werden de hotelkamers, in de vorm van cabins, verspreid over het terrein. Tussen de cabins gaat de natuur zijn gang. De natuurtuin is verdeeld in verschillende kamers, met verschillende functies.

Het boutique hotel is op elk schaalniveau, van landschap en gebouwen tot en met het servies, in één lijn ontworpen. Om tot dit resultaat te komen is intensief samengewerkt tussen de architecten, de landschapsarchitect, de grafische ontwerpers, de bouwers en de bouwtechnisch- en bouwfysisch adviseurs.

The Unbound door Studio Appelo & Dorens Architects. Beeld Peter Mann Studio Appelo & Dorens Architects
The Unbound door Studio Appelo & Dorens Architects. Beeld Peter Mann Studio Appelo & Dorens Architects

De gebouwen zijn voornamelijk in hout gebouwd. Onderdelen zijn geprefabriceerd in timmerfabrieken en ter plekke gemonteerd. Het merendeel van de gebouwen is op poten geplaatst, los van het maaiveld. De heipalen bleven een stuk uit de grond steken, hierop werd direct gebouwd. Door deze bouwmethode hoefde geen bouwput gegraven te worden en bleef het terrein intact.

Er is gebouwd met Europees naaldhout. Gevels zijn afgewerkt met thermisch verduurzaamd vuren, een mooi vergrijzende houtsoort die onbehandeld kan blijven. Verwarmen en koelen gebeurt door middel van lucht-warmtepompen. Door direct te bouwen op de heipalen, die een stuk uit het maaiveld steken, kon een fundering van beton en betonstaal achterwege blijven. Zo blijft de voetafdruk letterlijk en figuurlijk beperkt. Onder de gebouwen door kan de natuur zijn gang blijven gaan.

The Unbound is gelegen in de Osdorper Binnenpolder, onderdeel van een van de “groene scheggen” die diep in het stedelijke gebied van Amsterdam binnendringen. Het landschap van The Unbound is ontworpen als een weelderige natuurtuin. Door de topografie te diversifiëren ontstonden een vijver, moerassen en heuvels. Dit genereert omstandigheden voor verschillende soorten vegetatie. Er werden 365 bomen geplant en een groentetuin voor het verbouwen van groentes en kruiden voor eigen gebruik.

DCIM100MEDIADJI_0307.JPG
The Unbound door Studio Appelo & Dorens Architects. Beeld Peter Mann Studio Appelo & Dorens Architects
Situatietekening The Unbound door The Unbound
Situatietekening The Unbound door The Unbound
Typologiën The Unbound door Studio Appelo & Dorens Architects
Vuurplaats The Unbound door Studio Appelo & Dorens Architects
Tekeningen The Unbound door Studio Appelo & Dorens Architects

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Steengoed BV

  • Ontwerpbureau

    Studio Appelo & Dorens Architects

  • Projectarchitect(en)

    Renee Appelo en Jan van Erven Dorens

  • Medewerkers

    Lars Goossens, Ned Balev, Camilla Ceccacci, Paul van Ginkel, Rossella Lovecchio, Jonathan Reyes, Ines van Sandick

  • Samenwerkende architect

    NoArch (ontwerp The Lighthouse)

  • Oplevering

    1 oktober, 2020

  • Plaats

    Amsterdam

  • Adviseur constructie

    De Beaufort Bouwadvies en Sigma Engineering

  • Adviseur installaties

    Idea BV/ Michael Nijdam

  • Adviseur brandveiligheid

    FTC-Europe

  • Aannemer

    Cineset BV, PrefabLine BV, Immano Interieurbouw BV, The Set Company

  • Landschapsarchitect

    Felixx Landscape Architects & Planners

  • Bouwmanagement

    Kouwenhoven Advies

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    2300

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    1950

  • Bruto inhoud (m3)

    7500

  • Voorlopig ontwerp

    10 maart, 2017

  • Definitief ontwerp

    20 juli, 2017

  • Aanvang bouw

    1 november, 2018

  • Bouwsom inclusief installaties (€)

    10.000000

  • Bouwsom exclusief installaties (€)

    8.000000