ARC21: Acoustic Diffusion Panels - Aectual X Gramazio Kohler Research, ETH

Doel was het ontwerpen van akoestisch performatieve wandpanelen met ruimtelijke/esthetische en geluidsverbeterende eigenschappen, gebaseerd op een digitaal ontwerp- en productieproces (3D printen), waardoor de vorm van de panelen digitaal geoptimaliseerd kan worden in relatie tot de vorm van de ruimte. Deze digitale tool is online beschikbaar via het Aectual platform. De sculpturaal golvende panelen reduceren geluidstrillingen en echo, en verminderen ruis.

Toelichting Aectual X Gramazio Kohler Research, ETH

De panelen zijn gebaseerd op een parametrisch ontwerpscript dat het genereren van variabele geometrische patronen voor dubbel gebogen, gegolfde paneeloppervlakken optimaliseert voor zowel diffusie als maakbaarheid. Het ontwerpscript integreert een grove akoestische beoordelingsmethode (FFTanalyse) waardoor snel de akoestische prestaties van het oppervlak worden geanalyseerd. Het resultaat is een ontwerpscript dat een elegant, golvend oppervlak genereert dat geluidsgolven optimaal verspreidt.

Beeld Michael Lyrenmann

Ruimtelijke akoestiek wordt doorgaans op twee manieren verbeterd: door demping of door diffusiemethoden. Deze panelen gebruiken de diffusiebenadering om de ‘uitschieters’ van harde geluiden te verzachten. De panelen absorberen maar liefst 50% van de gereflecteerde geluidsenergie in verschillende spectra. (250-4000Hz). Na installatie van de diffusors neemt de impuls (dB) zeer dicht en soepel af. Er kunnen geen storende ruimtelijke artefacten worden gemeten of gehoord.

Aectual ontwikkelde de draagstructuur van de panelen die extra stijfheid garandeert en produceert het uiteindelijke product, en biedt deze aan op Aectuals design-to-manufacture platform. Klanten kunnen hier zelf een variant op maat customizen die vervolgens 'on-demand' wordt geprint. Bij grotere projecten wordt het script speciaal akoestisch ingeregeld. De panelen zijn geschikt voor grote commerciële projecten maar ook beschikbaar voor particulieren.

Close Up. Beeld Michael Lyrenmann

Aectual Acoustic Diffusion Panels zijn onderdeel van Aectuals ‘product-as-a-service’: een nieuwe circulaire ontwerp- en digitale productieservice waarbij producten na gebruik worden opgehaald, versnipperd en direct opnieuw geprint in nieuwe producten. De klant leased als het ware het materiaal. De panelen zijn gemaakt van 100% circular plastic op plantaardige basis en beschikbaar in alle RAL, Pantone en NCS kleuren.

210705_AEC.APP_Specifications_concept.pdf

Download