Beeld Hugo Thomassen

Villa CNLS Roermond - Dreessen Willemse Architecten

Villa CNLS in Roermond ligt aan de rand van het bos. Het ontwerp van Willemse Dreessen Architecten bestaat uit drie volumes die zijn verbonden door lange terrassen die uitzicht bieden op het achtergelegen landschap.

Toelichting Dreessen Willemse Architecten

Villa CNLS is ontworpen op een wigvormig perceel, dat aan een bosweg ligt. Vanaf de bosweg biedt het kavel een gesloten aanblik, met een entree die is verscholen in het groen. Daarachter opent het perceel zich naar het landschap. Verspreid op het kavel bevinden zich de drie volumes waarin de villa is ontworpen: het entreegebouw, het woongebouw en het ‘poolhouse‘.

Villa CNLS-Dreessen Willemsen Beeld Hugo Thomassen (2)
Beeld Hugo Thomassen

Het entreegebouw, met garage, berging en entreepoort, is het dichtst bij de weg geplaatst en geeft de achtergelegen woning en tuinen privacy. Het hoofdgebouw van de villa is vanaf hier wel zichtbaar, maar relatief gesloten. Één venster kijkt uit op de entree aan de bosweg. Het open karakter van de woning laat zich vanaf hier nog niet zien.

Door de entreepoort betreed je de eerste, intieme en omsloten tuin. Een overdekt, in het werk gestort betonnen pad leidt naar de voordeur van het woongebouw. In deze tuin bevindt zich ook een terras, dat is georiënteerd op de avondzon. Dit terras loopt in één lange lijn onder het woonvolume door tot aan het poolhouse, dat door de glazen puien van de woonkamer al even zichtbaar is.

De drie volumes van de villa zijn noord-zuid georiënteerd en staan deels in de schaduw van de bosrand. Het lange betonnen terras in oost-west richting rijgt deze volumes aan elkaar en biedt op ieder moment van de dag zowel zon- als schaduwplekken bij de living en het poolhouse, ieder met een eigen open of juist besloten karakter.

Villa CNLS-Dreessen Willemsen Beeld Hugo Thomassen (2)
Beeld Hugo Thomassen

Centraal in het woongebouw bevindt zich een twee verdiepingen hoge eetkamer, die als spil in het dagelijkse leven van de bewoners functioneert. De boekenkasten reiken tot hoog in de vide. Een andere boekenkast begeleidt de trap naar de eerste verdieping, waar je vanaf een bureau aan de vide uitkijkt over de tuin en het achterliggende landschap. Aan deze zijde van het woonvolume liggen ook de keuken, living en de slaapvertrekken op de verdieping. Hier bestaat de gevel van de villa volledig uit glazen (schuif-)puien die de leefruimten licht maken en verbinden met buiten.

Het poolhouse is het derde gebouw en staat het verste weg, aan het eind van het lange terras, waar men maximale privacy heeft. Hier bevinden zich een kleedruimte, sauna en fitnessruimte. Terugkijkend naar de bosweg, zie je vanaf hier hoe de villa zich steeds meer opent naar het landschap, terwijl de afzonderlijke volumes gelijktijdig beslotenheid creëren. Het dubbele karakter van het perceel lijkt hiermee tevens gevangen te zijn in de identiteit van de villa.

Beeld Hugo Thomassen
Beeld Hugo Thomassen
Beeld Hugo Thomassen

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    particulier

  • Ontwerpbureau

    Dreessen Willemse Architecten (Heerlen)

  • Oplevering

    2020

  • Programma

    villa

  • Aannemer

    Bouwbedrijf Schroen (Heythuysen)

  • Voorlopig ontwerp

    2016