Functionele, duurzame én esthetische vloersystemen

Functionele, duurzame én esthetische vloersystemen

Of je nu een fraaie, in het oog springende gietvloer zoekt voor een winkel, of een industriële vloer voor in de horeca, grote kans dat je bij Mapei slaagt. Met de zeer sterke cementeuze Ultratop en harsgebonden Mapefloor vloersystemen biedt de Italiaanse marktleider in zichtbare en onzichtbare oplossingen voor de bouw voor ieder wat wils. Daarbij begeleidt het bedrijf architecten met praktische adviezen. "We willen echt de partner van architecten zijn."

Veruit de meeste architecten zullen Mapei kennen van de voegen. “Bijna dagelijks krijgen wij aanvragen voor voegenmappen”, zegt Diana de Jong, Business Developer Architecture (zie kader). Dat was in de begintijd van het bedrijf in Nederland – zo’n twaalfenhalf jaar geleden – trouwens nog niet het geval. “In die eerste jaren hebben we veel van onze producten, bijvoorbeeld de lijmen, kitten en voegen, vooral bij uitvoerende vakmensen onder de aandacht gebracht, zoals tegelzetters. Langzaam maar zeker is Mapei bij hen een begrip geworden. Via de tegelzetters en de aannemers zijn, bottom-up, uiteindelijk ook de architecten bekend geraakt met onze voegenoplossingen.”

Onderscheidend design Ultratop-gietvloeren

Wat daarnaast steeds meer architecten weten, is dat de Italiaanse onderneming ook op het gebied van vloersystemen veel te bieden heeft. Wat heet: in de afgelopen jaren hebben zeven Nederlandse IKEA-vestigingen een Mapei gietvloer gekregen. Volgens De Jong gaat het hierbij om het zogeheten Ultratop-systeem, een cementgebonden gietvloer waarbij functionaliteit en esthetiek hand in hand gaan. “Bij dergelijke grote klanten staat functionaliteit voorop. De vloeren moeten tegen een stootje kunnen. Er komen immers normaal gesproken heel veel mensen tegelijkertijd over de vloer, met wagentjes en al. Zo’n vloer moet dan dus slijtvast en druksterk zijn. Maar in de retail wil het oog ook wat, het design van de vloeren moet onderscheidend zijn. Onze Ultratop-vloeren voldoen aan al die eisen. Ze ogen mat, wat ze een natuurlijke, robuuste uitstraling geeft. De genuanceerde kleurschakeringen van deze cementeuze gietvloeren maakt ze zo gewild.” Last but not least, en zeker interessant voor architecten, is dat het met de duurzaamheid van de Ultratop-systemen wel goed zit. “De EPD toont dat aan,” aldus De Jong, “zo zijn de vloeren BREEAM- en LEED-gecertificeerd.”

'De functionaliteit van onze vloeren is belangrijk, maar het oog krijgt ook wat'

Ultratop Terrazzo gietvloer als eyecatcher

De decoratieve Ultratop vloeren zijn er in allerlei kleurvariaties en soorten. De Jong: “Zo hebben we naast Ultratop Betonlook gietvloeren, Ultratop Loft – een decoratieve spachtelafwerking voor vloeren en wanden – en Ultratop Terrazzo gietvloeren. Bij deze laatste gietvloeren kunnen architecten zelf het Terrazzo-effect kiezen met het toeslagmiddel dat wordt gebruikt. Dit levert geweldige mogelijkheden op om vloeren op maat te ontwerpen voor bijvoorbeeld de horeca en retail. Denk aan winkelcentra, maar natuurlijk ook aan individuele winkels.”

Een goed voorbeeld van een project waar een Mapei Ultratop Terrazzo gietvloer op een bijzondere wijze is toegepast, is Van Tilburg Mode & Sport, een winkel in het Brabantse dorp Nistelrode. “De vraag van de klant was een ‘eyecatcher’ voor de open ruimte in de winkel. Die open ruimte bestaat nu uit fraaie eikenhouten trappen waarnaast en waartussen Terrazzo trapelementen zijn aangebracht. Op die trapelementen staan etalagepoppen en planten ter decoratie. Deze Terrazzo-trappen zijn bewust groter gemaakt dan de eiken trappen, ze lopen er als stoere blokken doorheen. Het contrast in kleur en de textuur zorgt voor een echte eyecatcher.”

Van Tilburg Mode & Sport. Ontwerp: Store 3D. Uitvoering: Nobello.
Van Tilburg Mode & Sport. Ontwerp: Store 3D. Uitvoering: Nobello.

Functionele Mapefloor epoxy gietvloeren

Naast dit brede gamma aan design-vloeren heeft Mapei ook functionele, industriële vloeren. “Dat zijn onze Mapefloor kunsthars gietvloeren”, legt De Jong uit. “Deze vloeren op basis van epoxy zijn uiterst geschikt voor de horeca. Denk bijvoorbeeld aan grootkeukens in restaurants en hotels. Zo voldoen ze aan HACCP-normeringen en andere eisen die gelden binnen voedselverwerkende sectoren.”

Een Mapefloor epoxy gietvloer is bijvoorbeeld gebruikt in de grootkeuken en koeling van Hotel de Lindeboom op Texel, een bekend hotel en restaurant op het eiland. Voor Mapei was dit een bijzonder project vanwege de nauwe betrokkenheid van de opdrachtgever Paul Krugers en de samenwerking met de aannemer Paul Buijsman van DuinBouw. De uitvoering is door Aanreno gedaan, die de hoge verwachtingen van de betrokkenen meer dan waarmaakte.

Hotel de Lindeboom op Texel.

Of je nu voor de esthetische Ultratop-vloeren of de functionele Mapefloor-vloeren kiest, voor alle systemen geldt dat ze duurzaam zijn geproduceerd, razendsnel kunnen worden geïnstalleerd en bovendien dat ze met tal van kleuren, tinten en patronen volledig op maat van de klant kunnen worden gemaakt. Frank Kruiderink, vestigingsmanager van Bever , besluit: “De natuurlijke uitstraling van de Ultratop vloer, die recentelijk in ons nieuwe pand in de Westfield Mall of the Netherlands is geïnstalleerd, past heel goed bij ons bedrijf en waar we voor staan. De vloer geeft de houten displays en producten van onze winkel een podium. Alles bij elkaar is het een fantastisch resultaat geworden”.

Beversport. Uitvoering: Mavitap.
Bever. Uitvoering: Mavitap.

Mapei levert producten en systemen voor de bouwsector, die al meer dan 84 jaar over de hele wereld succesvol worden toegepast. Mapei is een van origine Italiaans familiebedrijf, dat zijn oorsprong heeft in hartje Milaan. In de loop der jaren hebben ze op vijf continenten vestigingen gekregen. In Nederland zit het hoofdkantoor in Apeldoorn, van daaruit bedient Mapei de Nederlandse markt met systeemoplossingen voor acht marktsegmenten. Naast producten en oplossingen geeft Mapei advies en deelt ze via haar eigen Mapei Academy kennis met de markt. “We willen echt de partner van architecten zijn,” zegt De Jong, “of het nu gaat om een kelder, een vloer of om een dak, van a tot z kunnen we een architect adviseren en meedenken in total cost of ownership.”

Dit artikel is gesponsord door Mapei.