Verbouwing bel-etage rijwoning Schoten - POLYGOON Architectuur

In de knik van de straat ligt dit bel-etage rijhuis met gespiegelde gevel en art-deco-invloeden. Vanuit de smalle gevel ontplooit zich een waaiervormig perceel met een bouwdiepte van 22 meter, dat uitloopt in een ruime zuid-west-georiënteerde tuin. Een prachtig pand, maar de bel-etageverdieping was duister, onlogisch ingedeeld, verwaarloosd en volledig afgesneden van de tuin. Renovatie drong zich op: het dak en de isolatie verbeteren, de ruimte opentrekken naar de tuin en meer licht binnenhalen.

Toelichting POLYGOON Architectuur

Een constructief ingrijpende verbouwing bleek nodig. Waar mogelijk werden muren weggehaald. De twee stalen kolommen combineren stevigheid met economische haalbaarheid. De achtergevel werd opengewerkt en kreeg meerdere toegangen naar het terras. Het dak boven de keuken werd geïsoleerd, vernieuwd en kreeg lichtkoepels. Doordat het dak overkraagt, creëert het een stuk overdekt terras en fungeert het als zonnewering.

De blikvanger is de grote open leefruimte die nu optimaal profiteert van tuinzicht en daglicht. De geïsoleerde vloer werd afgewerkt met visgraatparket en terrazzotegels. Ook aan de akoestiek werd gedacht: een voorzetwand weert buurgeluiden. De bureau- en de tussenruimte aan de voorkant van het huis bleef ongewijzigd, net als de glasramen.

Aan de afwerking buiten werd veel zorg besteed. De achtergevel werd geïsoleerd en bekleed met thermowood in lariks, dat door thermische behandeling in een hogere duurzaamheidsklasse valt en weinig onderhoud vergt. Details zorgen voor visuele rust op het zonnige terras: zo werd de regenwaterafvoer subtiel weggewerkt. De balustrade werd uitgevoerd in dezelfde latten als de achtergevel, maar met een ander ritme.

Opmerkelijk is dat het bestaande volume bewaard werd, maar toch zoveel ruimer aanvoelt. Voor uitdagingen op constructief vlak werden prijsbewuste en duurzame oplossingen gevonden. Door selectief te renoveren kregen ook bestaande ruimtes meerwaarde. En als bonus: eindelijk harmonieert het huis met de fraaie collectie vintage meubelen van de opdrachtgevers.