Nederlands 'WaldStadt' wint ontwerpcompetititie Pforzheim

Nederlands 'WaldStadt' wint ontwerpcompetititie Pforzheim

De Nederlandse architectenbureaus Koschuch Architects, Marc Koehler Architects en Zones Urbaines Sensibles [ZUS] zijn als winnaar uitgeroepen van een internationale, stedenbouwkundige competitie voor een gebiedsvisie van de Duitse stad Pforzheim. Het visionaire karakter van het plan 'WaldStadt' en de metabolistische aanpak waren doorslaggevend voor de jury om voor dit ontwerp te kiezen.

Met de gebiedsvisie breidt de stad Pforzheim uit naar het noorden met een circulair stedelijk ecosysteem in een gigantisch gebied van ruim 140 hectare groot. Hier is ruimte voor een radicaal, toekomstbestendig alternatief voor conventionele woonwijken, met natuur en landschap als belangrijke dragers. Pforzheim is een Stadtkreis in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, ligt tussen Karlsruhe en Stuttgart en telt ongeveer 130.00 inwoners.

'De toekomst van Pforzheim is niet gedreven door technologie, maar gaat juist terug naar de natuur. WaldStadt herstelt de relatie tussen bewoners en natuur. We creëren een omgeving waar je mentaal in balans kunt zijn'

Marc Koehler, Marc Koehler Architects

WaldStadt is ontstaan vanuit een metabolistische aanpak. In plaats van een rationele top-down structuur is een levend ontwerpmodel ontwikkeld dat reageert op de omgeving en de verschillende behoeftes van de stad en haar omgeving. De visie is gebaseerd op natuurlijke, aanwezige structuren. Binnen een duidelijke ecologische structuur ontstaan door verschillende functies en typologieën bijzondere woon- en werkomgevingen die teruggrijpen naar de relatie tussen mens en natuur. Met modulaire, biobased gebouwen in een bosrijke omgeving die flexibel genoeg zijn om zich in de toekomst aan te passen aan nieuwe functies.

MKA, Koschuch & ZUS winnen internationale ontwerpcompetitie 'Waldstadt Pforzheim

De natuur wordt in het plan volledig geïntegreerd en het bos is een metafoor voor een sterk groen ontwerp met aandacht voor kwetsbaar gebied. WaldStadt wordt een circulaire gemeenschap waarbij systeemdenken centraal staat, met gesloten kringlopen voor water, energie, afval en  voedsel.

Vanuit een participatie gedreven, open aanpak krijgt de lokale gemeenschap een autonome rol met veel zeggenschap. Gemeenschappelijke ruimtes nodigen de bewoners uit om écht samen te leven.

Aan het eind van het jaar gaat de gebiedsvisie een volgende fase in met een burgerparticipatieproject. Tot die tijd wordt de visie op WaldStadt Pforzheim verder uitgewerkt.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Beeld Jeroen Musch

Van 'louter functioneel' naar een mooi gemaakte stad

Al wekenlang loop ik met de vraag rond of stedenbouwkundige plannen wezenlijk zijn veranderd in het afgelopen decennium. Na Robbert-Jan van der Veen en Anne Seghers doet nu ook Rients Dijkstra een duit in het zakje. Allen antwoorden ze volmondig 'nee' op de vraag, al plaatsen ze wel vraagtekens bij de processen rondom die plannen. Dáár zit het pijnpunt, benadrukt Dijkstra.

De Groene Loper. Beeld Jeroen Musch

Edzo Bindels van West 8: 'De Groene Loper in Maastricht is een collage van stedelijke gebieden'

De snelweg A2 splijt Maastricht niet langer in tweeën, dankzij de Groene Loper door West 8. Met de ondertunneling van de snelweg, een park erbovenop en een zes kilometer lang fietspad is Oost-Maastricht na ruim zestig jaar weer hecht verbonden met de rest van de stad. Een schoolvoorbeeld van hoe een gemeente haar gelittekende stad kan genezen.

Luchtfoto Den Haag Centraal. Beeld Gemeente Den Haag

Den Haag Centraal ondergaat metamorfose met nieuwe woontoren en transformatie rond Anna van Buerenplein

Meer groen, voorzieningen én woningen op en rond het Anna van Buerenplein en langs het Prins Bernhardviaduct. Door sloop en transformatie krijgt Den Haag Centraal meer ademruimte, hoopt de gemeente. Binnen nu en twee jaar wordt een aantal grote architectuurprojecten verwacht. Richard Koek: 'Architecten moeten vooral het Rijksvastgoedbedrijf in de gaten houden. Die ontwerpt haar gebouwen eerst zelf als VO en gaat de verdere uitwerking dan tenderen.'

Beeld Aiste Rakauskaite

Lloyd Yard, Rotterdam - Paul de Ruiter Architects, WE architecten en bureau ZUS

Aan de Lloydpier in Rotterdam zijn 136 energieneutrale woningen opgeleverd. Om de havenhistorie van het Lloydkwartier te benadrukken, zijn de opgeleverde panden robuust en ongepolijst. Blikvangers van het bouwwerk zijn de openbaar toegankelijke, weelderige binnentuin en het 'Maasvenster' met schommel. Lloyd Yard is ontwikkeld in opdracht van KondorWessels Vastgoed, onderdeel van VolkerWessels, en bestaat naast woningen uit tien zelfbouwkavels, een horecagelegenheid, een inpandige fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage voorzien van deelauto's.