Machinistenhof, Rotterdam - SPEE architecten

SPEE Architecten ontwierp Woningbouwproject Machinistenhof. Het project, een gesloten bouwblok, is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Parkstad Rotterdam, Kop van Zuid. Het woongebouw ligt aan de Laan op Zuid, grenzend aan een bestaand schoolgebouw en het Spoorweghavenpark.

Toelichting SPEE architecten

Het bouwblok is opgebouwd uit verschillende bouwdelen, die onderling van elkaar verschillen in maatvoering, puitypologie en gevelafwerking met verschillende kleuren en verbanden. Door de zorgvuldige detaillering en op elkaar afgestemd materiaal- en kleurenpallet ontstaat een consistent geheel met subtiele verschillen.

Machinistenhof Rotterdam
Machinistenhof Rotterdam door Spee Architecten. Ontwikkelaar Leyten. Beeld Ossip van Duivenbode

Door de op elkaar afgestemde kleurtinten ontstaat aan de Laan op Zuid een samenhangend drieluik, met het appartementengebouw als hoogte accent. Het parkeren is binnen het bouwblok opgelost. Aan de Laan op Zuid zijn twee bouwdelen met 4- en 5-laagse grondgebonden woningen en een appartementenblok met zeven lagen en een atelierruimte op de begane grond gerealiseerd.

De grondgebonden woningen zijn opgetild vanaf het maaiveld en bereikbaar door middel van een bordes, waardoor zowel privacy als interactie ontstaat met de Laan op Zuid. De 5-laagse woningen op de hoek worden gerealiseerd in donker bruin metselwerk met een verticale gevelindeling, waardoor het gebouw hoogte krijgt.

De 4-laagse woningen in het middenblok worden gerealiseerd in licht bruin metselwerk en voorzien van verdiepte gevelopeningen met afgeschuinde alzijdige kaders. Het appartementenblok bestaat uit bruin metselwerk en is voorzien van uitkragende balkons met rondom metselwerk banden, die in een zigzag patroon over de gevel zijn geplaatst.

Machinistenhof Rotterdam Beeld Ossip van Duivenbode
Machinistenhof Rotterdam door Spee Architecten. Ontwikkelaar Leyten. Beeld Ossip van Duivenbode

De overige bouwdelen bestaan uit 3-laagse grondgebonden woningen. De gevels hebben een vlakverdeling met vlak en verbijzonderd metselwerk, waarbij ieder pand de inverse van het naastgelegen pand is. Per bouwdeel wordt een ander kleur en ander type verbijzonderd metselwerk toegepast. Waardoor zowel het blok als de individuele woning duidelijk afleesbaar is.

De hoekwoningen met tweezijdig georiënteerde gevelopeningen zorgen voor levendige hoeken, en een alzijdig bouwblok. De verschillende bouwdelen worden gekoppeld door middel van tuinmuren in opengewerkt metselwerk.

Het project telt 61 woningen waarvan: 33 stadswoningen, 8 herenhuizen en een compact appartementencomplex met 20 huurappartementen, en 1 commerciële ruimte.

Lees ook:

P14003_Machinistenhof_SpeeArchitecten_02.pdf

Download