Ex Interiors valt in de prijzen met FL'EX-BOX: 'Werkplek van de toekomst'
De modules hebben voldoende te openen delen en een optimale natuurlijke luchtverversing.

Ex Interiors valt in de prijzen met FL'EX-BOX: 'Werkplek van de toekomst'

De lockdown van afgelopen voorjaar schudde haar wakker. Odette Ex voelde dat ze nú iets moest uitwerken en kroop achter de tekentafel. FL'EX-BOX zag het levenslicht: een baanbrekend nieuw concept voor de werkplek. Ze won er een hoofdprijs mee, maar de echte prijs is als straks de eerste boxen in gebruik worden genomen.

Odette Ex van het gelijknamige Ex Interiors is met haar ontwerpbureau al jaren een pionier in vernieuwende en duurzame interieurs. Ze was betrokken bij de bouw van het duurzame kantoor van Triodos in 2008, en stapte opnieuw aan boord voor het nieuwe circulaire kantoorpand van de duurzame bank dat eind 2019 opende. Tussendoor was ze betrokken bij meerdere circulaire projecten waaronder het interieur van het TNT-gebouw dat in 2011 als meest duurzame gebouw van Europa werd opgeleverd.

“Het kantoorpand van Triodos is gebouwd en tot in detail ingericht met oog op duurzaamheid en circulariteit. Economie, natuur en cultuur zijn met elkaar in balans”, vertelt Odette Ex bevlogen. “Extra bijzonder aan Triodos is dat ook het ontwerp- en bouwproces holistisch van opzet zijn. Vanaf dag een zaten alle betrokkenen en experts bij elkaar aan tafel. Door met elkaar vanaf het begin samen te werken, is verbinding veel meer gewaarborgd.”

Ex Interiors
De FL’EX-BOX is een modulair systeem waarmee je verschillende werkplekken creëert.

Verbinding

En dat is een belangrijk woord, vindt Ex. Want juist de verbinding zijn we volgens haar veel te vaak verloren de afgelopen decennia. Verbinding met elkaar, maar vooral met de natuur. “We zijn er langzaam aan gewend geraakt, maar er zitten nu eenmaal grenzen aan ons gedrag.” Ze hoopt dat er nu voldoende momentum is om te herijken op grote schaal. “Al ben ik op slechte dagen nog wel eens bang dat we daar nog wel een tweede golf voor nodig hebben.”

Steeds vaker voel ik me een interieuractiviste”

Toen ook bij Ex Interiors de wereld ineens stil stond half maart, sloeg dat Odette Ex maar heel even uit het lood. “Ik ben nu eenmaal een creative survivor”, zegt ze, en dus ging de knop toch snel weer om. “Wij wilden laten zien waar wij voor willen staan, en zijn op zoek gegaan naar antwoorden op deze ‘tussentijd’ waarin we wereldwijd zijn beland. De wereld verandert, en door de coronacrisis gaat dat ineens exponentieel sneller. Was eerst flexwerken op afstand nog een ver-van-mijn-bedshow, nu geven grote bedrijven aan dat hun medewerkers ook na de crisis tot zeker vijftig procent thuis willen werken. De gevolgen daarvan zijn enorm, ook voor het woon-werkverkeer.”

Ex Interiors
De modules hebben voldoende te openen delen en een optimale natuurlijke luchtverversing.

Nieuwe lifestyle

Het wil volgens Ex niet zeggen dat iedereen - met de poes op schoot - aan de keukentafel hoeft te werken. Wel dat er behoefte is aan een ‘nieuwe lifestyle’: een nieuwe betekenis voor het begrip ‘kantoor’ en andersoortige ontmoetingsplekken. Ze bedacht de FL’EX-BOX, een ‘community based’ modulair systeem van zogenoemde ‘office-boxen’, die net zo makkelijk in de stad kunnen ‘op poppen’ maar liever nog aan de rand ervan midden in het groen of in leegstaande panden. Ze zijn flexibel, makkelijk te (de)monteren en er is alleen water nodig voor de verder zelfvoorzienende kantoormodules van elk 3,60 bij 3,60 meter.

Ex stelt zich voor dat een aantal FL’EX-BOX-en geschakeld een ‘community hub’ vormen van werkers uit dezelfde stad, wijk of dorp, maar die niet vanzelfsprekend voor hetzelfde bedrijf werken. “Zo maken we weer verbinding met de natuur, in een circulaire omgeving, maar ook met de mensen die letterlijk om ons heen wonen en werken. Ik denk dat ook daaruit interessante verbindingen kunnen ontstaan."

Werkplek van de toekomst

De inkt van het nieuwe kantoorconcept was nog niet droog toen de Architect en projectmeubelbedrijf Lensvelt afgelopen zomer de prijsvraag ‘Werkplek van de toekomst’ uitschreven. Ex stuurde FL’EX-BOX in en won er de eerste prijs mee. Ze liet daarmee andere interessante concepten achter zich, waaronder Habitoor van collega Casper Schwarz dat nieuwe betekenis geeft aan het (hoofd)kantoor van de organisatie. Als mensen er niet per se dagelijks zijn maar af en toe voor overleg en ontmoeting, dan mag het kantoor veel meer fungeren als thuishonk van de organisatie. Er is een toekomst voor beide concepten, denkt Ex, die naast lokale community hub-werkplekken ook een plek reserveert voor zogenoemde flagshipkantoren waar je het DNA écht voelt.

We hebben met de FL’EX-BOX een tastbaar, haalbaar en schaalbaar alternatief laten zien voor de kantoormarkt”

Transitie naar een nieuwe wereld

Ex is blij met de prijs voor haar werkplek van de toekomst, maar de echte prijs komt daarna, vindt ze. “We hebben met de FL’EX-BOX een tastbaar, haalbaar en schaalbaar alternatief laten zien voor de kantoormarkt. Nu is het aan gemeentes om locaties aan te wijzen waar lokale community hubs kunnen landen. En het is aan vastgoedpartijen om de stap te maken naar flexibele werklocaties. En ja, dat kan ook op vreemde plekken. Waarom leegstand vastgoed niet transformeren naar werkplekken in flexboxen, met veel groen eromheen?”

Ex krijgt de kans om in haar eigen gemeente, Nieuwegein, een pilot te draaien met flexboxen. “De transitie naar een nieuwe wereld - groener, gezonder en logischer - moeten we samen maken. Als wij als bedrijven, werkers en ontwerpers laten zien dat dit verlangen naar (g)lokaal, maar toch samen en in het groen werken bestaat, dan is dat een uitnodiging aan anderen om aan te haken. Dat zou de mooiste prijs zijn."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ex Interiors