Notitieboek - Ook architecten denken groots
Beeld Marcel van der Burg

Notitieboek - Ook architecten denken groots

Door Harm Tilman - In mijn rode Moleskine notitieboek maakte ik afgelopen week aantekeningen van boeiende gebeurtenissen. En komende donderdag reiken we voor de negende maal de ARC20 Awards uit. Hopelijk een waardig besluit van het prijzen hoogseizoen.

Afgelopen week realiseerde ik me weer eens dat dit jaar veel is veranderd. De pandemie is hiervan niet de oorzaak, maar speelt daarbij een grote rol. Zo moesten wij dit jaar een nieuwe vorm vinden voor de manier waarop we de ARC20 Awards uitreiken. Vanwege de pandemie doen we dat dit jaar niet met zijn allen in een grote zaal, maar verzorgen we een live stream vanuit de Mediahaven in Amsterdam. Aanstaande donderdag vindt de uitreiking plaats, als je zin hebt om te kijken kun je je HIER aanmelden.

Affiche van online uitreiking ARC20 Awards

Groots denken

De pandemie weerhoudt architecten er echter niet van om groots te denken. De Deense architect Bjarke Ingels kondigde in het tijdschrift Time aan dat hij de aarde opnieuw gaat ontwerpen en haar zo zal behoeden voor haar nakende ondergang. Masterplanet is een blauwdruk om de aarde te redden van een klimaatramp. Ingels is zich ervan bewust dat het voorstel "boordevol hoogmoed” zit, maar geeft ook toe dat zijn bureau BIG “geen enkele autoriteit heeft over de planeet”.

The Climate is Breaking Down. Architect Bjarke Ingels Has a Masterplan for That, artikel in Time, 22 oktober 2020

Francesco Veenstra nieuwe rijksbouwmeester

Meer invloed zal de benoeming afgelopen week van Francesco Veenstra tot rijksbouwmeester hebben. Tot verrassing van velen wordt hij de opvolger van Floris Alkemade, die onlangs besloot er nog een jaartje aan vast te knopen. Francesco Veenstra (1973), opgeleid aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam, is sinds 2017 partner bij het Delftse bureau Vakwerk architecten. Dit jaar vestigde dit bureau de aandacht op zich met de geslaagde verbouwing van het oude ketelhuis van de TU Delft, aan de voet van de Sebastiaanburg, tot het Vakwerkhuis Café.

Bouw van het Vakwerkhuis in Delft door Vakwerk Architecten

Felicitatie Francine Houben

Daarvoor werkte Veenstra lange tijd bij Mecanoo, onder meer aan de Library of Birmingham, het Stadskantoor en stationshal Delft en het cultuurcomplex Home in Manchester. Roerend waren de felicitatie van Francine Houben en de reactie daarop van Veenstra: “Ik neem met me mee waar ik vandaan kom.” Zijn benoeming gaat op 1 september 2021 in. Hij sluit zich dan aan bij zijn toekomstige collega’s Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis die op 1 december 2020 beginnen als Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving.

Felicitatie van Francesco Veenstra door Francine Houben

Forum Groningen beste gebouw

Eind oktober tenslotte is de Beste Gebouw van het Jaar prijs uitgereikt via een livestream. Overall winnaar is Forum Groningen door NL Architects. De jury looft de manier waarop de architecten deze meteoriet op de krappe locatie in Groningen hebben laten landen. Ook toont ze zich zwaar onder de indruk van “de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven”. Het gebouw is in alle opzichten een verrijking voor Groningen, aldus de jury. Dit gebouw is ook genomineerd voor de ARC20 Architectuur Award. Benieuwd of ze ook deze prijs gaan ophalen, donderdag gaan we het zien.

Forum Groningen door NL Architects Beeld Marcel van der Burg

Lees ook

Natter klimaat maakt goed ontwerp kelder urgenter

Natter klimaat maakt goed ontwerp kelder urgenter

Veel bestaande kelders en souterrains zijn niet berekend op het toenemend aantal extreme buien als gevolg van klimaatverandering. Bij de bouw van een nieuwe kelder kan een goed ontwerp en een juiste plaatsing veel ellende voorkomen, betoogt directeur Rick van Es van Kelderwaterdicht.nl.

Visie voor Dr8888. Beeld Mecanoo/Raumplan

Mecanoo en Raumplan transformeren museum Drachten

Mecanoo en Raumplan zijn door de gemeente Smallingerland en museum Dr8888 geselecteerd om de renovatie en uitbreiding van het museum vorm te geven. Het ontwerp zet het monumentale gebouw in een voormalig klooster neer als 'culturele huiskamer' voor Drachtenaren en toeristen.

Beeld Stijn Poelstra

Station Ede-Wageningen - Mecanoo en Royal HaskoningDHV

Het nieuwe duurzame stationsontwerp van Mecanoo en Royal HaskoningDHV voor Ede-Wageningen heeft een dak bestaande uit 23 houten driehoeken die verwijzen naar de vele boomkruinen in het Veluwse landschap.

Het project Stepstone aan de Zuidas (foto: Ossip van Duivenbode)

Stepstone: innovatieve sociale hoogbouw op de Zuidas met Archicad

Met eyecatchers zoals een sportdak op 80 meter en een dubbelhoge lounge aan de straat is Stepstone een bijzonder project van LEVS architecten. Minstens zo speciaal is de aard van het project: sociale, betaalbare hoogbouw op de normaal peperdure Zuidas in Amsterdam. Architect en partner Surya Steijlen vertelt over Stepstone en de rol van Archicad daarbij. 'Met Archicad hebben we Stepstone vanaf dag één volledig in 3D uitgetekend.'