Fotografie door Maarten Willemstein

COEF Utrecht - Carbon Studio i.s.m. KUUB

In de winkel voor multibrand COEF op de Oudegracht in Utrecht hebben Carbon Studio en KUUB de kansen van de monumentale locatie en de nieuwe functie ten volle benut voor een bijzondere winkelervaring.

Toelichting KUUB

Conceptueel uitgangspunt in het ontwerp: het functionele interieur en de gebruiker stellen zich op als passant in een ruimte van duizend jaar oud. Het circulair ontworpen interieur, een modulair systeem dat in een zwartstalen grid-tapijt inplugt, is een landschap dat vanuit de vloer omhoog groeit, los van wanden en plafond.

De ontwerpers maakten een combinatie van onorthodoxe materialen met subtiele combinaties van textuur, kleur en vormgeving, waarbij duidelijk contrast met de karakteristieke panden wordt gemaakt. Het resultaat is een balans tussen vertrouwd/authentiek en spectaculair/eigentijds.

De Coef-winkel bevindt zich in Drakenborch op de Oudegracht 114 in Utrecht. Dit stadskasteel is een rijksmonument en het oudste woonhuis van Nederland, gebouwd in de 12e eeuw.

• Vanwege de status als Rijksmonument mochten de wanden en plafonds niet bewerkt worden. Alle wanden staan daarbij zodanig scheef dat ze functioneel onbruikbaar zijn. Dit dwong de ontwerpers tot een rigoureuze beslissing: de gehele winkel moest vanuit de, niet monumentale, vloer omhoog groeien.
• Het opbouwen vanuit de vloer vormt ook de basis voor het circulaire ontwerp: de winkel is eenvoudig te ontmantelen. De gebruikte materialen hebben een lage milieulast en zijn goed te recyclen: onbehandelde metalen, gerecycled leer en marmoleum.
• Cirkel- en bolvorm, reagerend op de balkschilderingen, zijn de terugkerende visuele en functionele elementen.

Ontwerp

Alle functionele elementen zoals de techniek, elektra en de constructieve basis, zijn in de vloer opgenomen. De marmoleum vloer heeft een zwartstalen, organiserend gridtapijt. Deze uitgesproken materialisatie van de vloer vormt de esthetische basis van de winkel. De ronde vormen halen letterlijk de harde randjes af van het functionele, stalen systeem. Het modulaire meubilair wordt in het vloergrid ingeplugd.
De plekken waar het gridtapijt is weggelaten markeren de hoofdrouting en geleiden de bezoekers naar de drie verschillende ruimtes.

1. In de hoofdruimte is met de meubel-modules, waaronder straatlantaarns en vier meter hoge meubels, een gevarieerd landschap gevormd in harmonie met het pand. Een 5-meter hoge verticale sneakerwand – qua materiaal de inverse van de vloer – markeert de trap naar het souterrain en geleidt bezoekers naar de werfkelders beneden.

2. De opkamer is een intense ruimte met bijzondere vloer, open haard, muurschilderingen en plafondconstructie. De schilderingen vertellen een Romeo en Julia-achtig verhaal over de strijd tussen de twee heersende families Van Drackenborch en Van Oudaen die in de 12e eeuw beide kanten van de Oudegracht beheersten. Ook hier staan alle meubels volledig los van de wanden. Horizontale vlakken zijn van spiegel gemaakt en reflecteren de details van de ruimte.

3. In de lage, daglichtloze werfkelder is een ruimtelijk effect ontstaan met spiegels, glas, witte tegels en lichtlijnen. De rondlopende lichtlijnen accentueren de gewelfvorm en het centrale presentatie-eiland. Het gebruikte kleuren- en materialenpallet zorgt voor een rauwer accent, in lijn met de streetwearcollectie die in het souterrain getoond wordt. Het middeneiland heeft verschillende glas- en spiegellagen, voor een transparante en caleidoscopische productpresentatie.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    COEF Utrecht b.v.

  • Ontwerpbureau

    Carbon Studio in samenwerking met KUUB

  • Projectarchitect(en)

    Pieter Kool & Pascal Hielckert

  • Medewerkers

    Maarten Rozemuller

  • Oplevering

    maart 2020

  • Programma

    multibrand herenkledingzaak

  • Plaats

    Utrecht

  • Adviseur bouwfysica

    DWA Adviseur bouwfysica en brandveiligheid, Rijssen

  • Adviseur brandveiligheid

    DWA Adviseur bouwfysica en brandveiligheid, Rijssen

  • Aannemer

    Bouter Bouw

  • Bouwmanagement

    PRJCTWRKS, Amsterdam

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    300 m²

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    250 m²

  • Bruto inhoud (m3)

    1150 m³

  • Netto inhoud (m3)

    1050 m³

  • Voorlopig ontwerp

    oktober 2019

  • Definitief ontwerp

    december 2019

  • Aanvang bouw

    januari 2020