ARC20: Depot Boijmans Van Beuningen - MVRDV

De realisatie van het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld in een uniek, iconisch en duurzaam gebouw in het hart van de stad.

Toelichting MVRDV – Musea wereldwijd tonen doorgaans slechts zes tot tien procent van hun collectie. De overige ruim negentig procent ligt opgeborgen. Depot Boijmans Van Beuningen gaat breken met deze traditie en maakt alle onzichtbare kunstwerken zichtbaar. Het wordt het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. In een uniek, iconisch spiegelend gebouw in het hart van de stad krijgen alle 151.000 objecten een eigen plek. Vanaf september 2021 kunnen bezoekers een kijkje nemen in de wereld achter de schermen van een museum en ervaren wat er komt kijken bij het onderhouden en verzorgen van een waardevolle kunstcollectie. Naast een enorme hoeveelheid opslagruimte voor kunst en design, beschikt het depot over tentoonstellingszalen, educatieve ruimten, kantoorwerkplekken, een werkplaats, een daktuin en een restaurant.

Het ontwerp van architectenbureau MVRDV is met zijn 39,5 meter zo hoog als de museumtoren van het ernaast gelegen Museum Boijmans Van Beuningen. Door de komvorm is de voetafdruk klein en het dakoppervlak zo breed mogelijk. Het zicht op het museumpark blijft op deze manier behouden. De volledig spiegelde gevel bestaat uit 6.609 vierkante meter glas, verdeeld over 1.664 spiegelpanelen. Deze zorgen ervoor dat het gebouw opgaat in zijn omgeving en het publiek zicht blijft houden op het park en de omliggende gebouwen. Op specifieke plekken worden de transparantie en weerspiegeling van de gevel gereduceerd, zodat er geen ongewenste reflecties optreden.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Stichting Collectiegebouw, Rotterdam

  • Ontwerpbureau

    MVRDV, Rotterdam

  • Projectarchitect(en)

    Winy Maas

  • Medewerkers

    Fokke Moerel, Arjen Ketting, Sanne van der Burgh, Gerard Heerink, Jason Slabbynck, Rico van de Gevel, Marjolein Marijnissen, Remco de Haan

  • Samenwerkende architect

    Geveladviseur: abt, Velp

  • Oplevering

    2020 - 07

  • Programma

    Kunstdepot, werkplaats, restauratie ateliers, museum, restaurant, winkel

  • Plaats

    Rotterdam

  • Adviseur constructie

    IMd Raadgevend Ingenieurs Rotterdam

  • Adviseur installaties

    RoyalHaskoningDHV, Rotterdam

  • Adviseur akoestiek

    Peutz, Mook

  • Adviseur bouwfysica

    Peutz, Mook

  • Adviseur brandveiligheid

    Peutz, Mook

  • Aannemer

    BAM, Bunnik

  • Interieurarchitect

    Atrium: MVRDV ism Marieke van Diemen, Amsterdam, Restaurant: Concrete, Amsterdam, Entreehal: John Körmeling, Eindhoven

  • Landschapsarchitect

    MVRDV ism MTD Landschapsarchitecten, 's-Hertogenbosch

  • Beeldend kunstenaar

    Lichtinstallatie op het plein: Pipilotti Rist

  • Stedenbouwkundige

    Arjen Knoester, Gemeente Rotterdam

  • Bouwmanagement

    De Comme, Barendrecht

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    15.669

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    13.769

  • Voorlopig ontwerp

    7-2014

  • Definitief ontwerp

    10-2015

  • Aanvang bouw

    2-2017

  • Bouwsom inclusief installaties (€)

    55.000.000