Toelichting door Ninetynine - De Parel is een stille uitnodiging om te ervaren zonder verwachtingen en vooringenomenheid. Het gaat er niet om of het een bar is, kroeg, bistro of eetcafé. Of het Sjiek is, modern of casual. Hier draait het om het eten, de groenten op het bord of het glas wijn dat je komt drinken. De Parel is een plek voor verbinding, met de makers van het keramiek en van de wijn én met de chef-kok. Daarom staat de bar centraal: Natuur- en biodynamische wijnen worden vanachter de bar geschonken en er wordt in het zicht van de gasten gekookt. Die openheid heeft wat weg van een Japanse omakase-keuken.
Design concept
Café de Parel was een typisch Amsterdams bruin café. De originele glas-in-lood ramen en de monumentale tegelsjablonen herinneren aan vervlogen tijden. Met het nieuwe interieur wil Ninetynine een balans vinden tussen de bestaande klassieke elementen en nieuw eigentijdse vormgeving. De bestaande tegelsjablonen zijn in ere gehouden en worden gecombineerd met een wandbekleding van stroken paars/grijs mdf.

Bollampen en gerookt eiken
Het café is slechts 44 vierkante meter groot en alle bereiding gebeurt in het zicht. Dit uitgangspunt heeft geleid tot een lange centrale bar waar zowel plaats is voor de keukenbereiding als voor de ruime wijnselectie. Er is geen harde grens tussen deze beide functies. De bar is bekleed met gerookt eiken latjes en uitgevoerd met een naturel eiken blad. Het messing rek boven de bar biedt ruimte voor borden en keukengerei aan de keukenzijde en ruimte voor glaswerk en barbenodigdheden aan de drankenzijde. Drie originele glazen bollampen zijn boven de bar hergebruikt.
De wand tegenover de bar is in het geheel bekleed met de stroken mdf en biedt plaats aan drie lineaire armaturen, de Recast, ontworpen door de Amsterdamse Product Design Studio Waarmakers. De in stroken mdf uitgevoerde wand biedt ook toegang naar de toiletten. Het armatuur boven de doorgang is hergebruikt uit het originele café.

Op maat gemaakte tafels
De op maat gemaakte tafels zijn uitgevoerd in gerookt eiken op een vintage gietijzeren voet. De tafels zijn smal, maar extra diep (75 centimeter) om recht te doen aan de aandacht voor kleine gerecht en bijzondere wijnen. Voor het café ontworpen bankjes zijn gecombineerd met klassieke Thonet-stoelen en barkrukken rond de bar.
