Hoe impregneren een einde maakt aan de witte waas op gevels
Langdurig kunnen genieten van een mooie gevel, was het uitgangspunt om samen met de KU Leuven een oplossing te vinden voor het witte-waas-fenomeen.

Hoe impregneren een einde maakt aan de witte waas op gevels

Een nieuwe woonwijk of een kantoorpand bouw je niet van vandaag op morgen. Daar gaan soms jaren overheen. Dan is het des te teleurstellender dat als de bouw klaar is, er na verloop van tijd zo'n witte, ontsierende waas op de gevel verschijnt.

Die witte waas kan zout- of kalkuitbloeiing zijn, die na een regenbui weer verdwijnt. Niet zo erg dus. Maar het kan ook vergipsing zijn en die spoel je er niet zomaar af. Vergipsing is een probleem dat een jaar of twintig geleden ontstond, toen andere morteltypes op de markt kwamen. Dankzij toegevoegde mineralen en gips was de mortel gemakkelijker te verwerken. Maar dat gemak had ook een keerzijde: de bekende witte waas.
Gevelstenen hebben van nature een zuigende werking. Ze zuigen naast regenwater ook mineralen uit de mortel op. Wanneer ze na een regenbui opdrogen, duwen ze het water mét mineralen uit de mortel weer naar buiten via de zichtzijde. Het resultaat is vergipsing: de witte uitslag op een eerder zo mooie gevel.
“Het probleem doet zich in Nederland vooral voor aan de zuidwestkant van gebouwen”, vertelt Peter Delsing, commercieel directeur bij steenproducent Vandersanden. “Daar valt namelijk de meeste regen tegenaan. Telkens als een gevel natregent en weer opdroogt, worden ook mineralen uit de mortel gezogen en dat kan leiden tot vergipsing.”

Impregneren

Het was Vandersanden een doorn in het oog en daarom wilde de producent het naadje van de kous weten. Samen met de KU Leuven dook Vandersanden in het witte-waas-fenomeen, om vervolgens te kunnen nadenken over manieren die zo’n ontsierde gevel kunnen voorkomen. De oplossing bleek even simpel als ingenieus: impregneren.
Vandersanden impregneert de bakstenen aan de zichtzijdes. “We bewerken de gevelstenen na het bakproces met een speciale vloeistof. Die brengen we machinaal aan op de zichtzijdes van de steen, op minimaal 5 tot ongeveer 15 millimeter diepte. De legvlakken worden niet geïmpregneerd, zodat de stenen bij het verwerken goed hechten aan de mortel.”
Dankzij de impregnerende vloeistof verliest de steen zijn capilariteit, zijn zuigende werking. Hij neemt dus geen water meer op. De steen wordt waterafstotend, maar blijft wel dampdoorlatend, dus er is geen risico op schade bij vorst.

Door de bakstenen aan de zichtzijdes te impregneren, verliest de steen zijn zuigende werking. De steen wordt waterafstotend, maar blijft wel dampdoorlatend.

25 jaar garantie

Nadat de steenproducent de innovatie voltooide, deed het een grote investering om zijn gevelsteenfabrieken uit te rusten met de impregneerinstallaties. De eerste installatie was in 2017 operationeel, in de fabriek in het Belgische Spouwen-Bilzen. “Op die locatie produceren we 500.000 geïmpregneerde bakstenen per dag: voldoende voor bijvoorbeeld honderd tussenwoningen in Nederland.”
Sindsdien zijn er nog drie andere productielocaties aangepast, de laatste is vanaf dit jaar operationeel. Met vier fabrieken staat Vandersanden garant voor een enorme dagelijkse productie van geïmpregneerde gevelstenen. “We willen dat onze klanten langdurig kunnen genieten van mooie gevels. Niet voor niets geven we 25 jaar garantie tegen vergipsing. Het mooie daarbij is ook nog dat we onze investeringen niet doorberekenen aan de klant: een geïmpregneerde gevelsteen kost niets extra’s.”

Webinar ‘Voorkomen van vergipsing en uitbloei’

Vandersanden organiseert iedere vrijdag om 09.00 uur een webinar met maandelijks een ander thema. In de maand juni gaat het over het voorkomen van vergipsing en uitbloei.Onderwerpen:
• Wat is vergipsing en welke soorten uitbloei zijn er eigenlijk?
• Hoe en wanneer ontstaan deze verschillende soorten ontsiering?
• Hoe kan dit worden voorkomen?Schrijf je nu in!

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.