Beeld Mecanoo

Woningbouwproject Cambridge, VK - Mecanoo

In Cambridge wordt een perceel van 150 hectare van de universiteit getransformeerd naar een uitbreiding van het stads­centrum met woningbouw, academische gebouwen, publieke ruimte en groen. Mecanoo ontwikkelt samen met North West Cambridge Development 232 betaalbare woonruimten voor onderzoekers en universiteitspersoneel.

Toelichting Mecanoo – De stad Cambridge heeft een gelaagde opbouw van verschillende architectuurstijlen die door de eeuwen heen is gegroeid. Hierdoor is een unieke compositie van stedelijke ruimte, architectuur en landschap ontstaan. Mecanoo’s ontwerp voegt hier een nieuwe laag aan toe, voortbordurend op de rijke tradities en het unieke karakter van Cambridge dat zich kenmerkt door de diverse ‘colleges’ in de stad.

Om het community-gevoel te versterken  is de relatie tussen publieke ruimte en privédomein zorgvuldig ontworpen. Uitgangspunt is de karakteristieke variatie van open en gesloten ruimten in Cambridge. De afwisselend formele en informele groepering van gebouwen stimuleert het gebruikt van de binnentuinen. Hierdoor ontstaan verschillende relaties tussen de woningen en de gemeenschappelijke ruimten.

Beeld Mecanoo

Binnentuinen

De twee binnentuinen met gazons, bloemperken, fruitbomen en verhoogde terrassen, zijn omsloten door galerijen die overdekte buitenruimtes vormen. De appartementen zijn gegroepeerd rondom ruime centrale entrees met veel daglicht, die toegang geven tot de binnentuinen.

Beeld Greg Holmes

Eigen identiteit

Het centrale gebouw is het visuele en sociale middelpunt en vormt de ruggengraat van het complex. De overdekte buitenruimte in het midden van het gebouw is een moderne interpretatie van de klassieke zuilengangen en arcades waar Cambridge bekend om staat. Door de gemeenschappelijke faciliteiten aan de publieke route door het complex te plaatsen, kunnen de gebruikers zich hier profileren en voelen ze zich tegelijkertijd verbonden met de bredere academische gemeenschap.

Beeld Mecanoo

Duurzaamheid

Het ontwerp voldoet aan de ‘Code For Sustainable Homes Level 5’, het op één na hoogste niveau van de nationale norm voor duurzame woningbouw. Dit werd bereikt door het creëren van compacte, efficiënte volumes met een gebouw­schil met zeer hoge isolatiewaarden, goed intern daglicht en uitzicht, speciaal voor dit project ontwikkelde mechanisch ondersteunde natuurlijke ventilatie voor nachtkoeling, een groot aantal PV-cellen op de daken, stadsverwarming gekoppeld aan een voor deze wijk ontwikkelde lage CO2-emissie energie­centrale, regenwateropvang voor de gehele locatie gekoppeld aan een grijswatersysteem en collectieve tuinen die de biodiversiteit vergroten.

Beeld Mecanoo
Beeld Mecanoo
Beeld Mecanoo
Beeld Greg Holmes

Projectgegevens

 • Opdrachtgever

  North West Cambridge Development, University of Cambridge, VK

 • Ontwerpbureau

  Mecanoo

 • Oplevering

  april 2020

 • Programma

  232 woningen voor onderzoekers en universiteitspersoneel (19.500 m2), parkeergarage (3.120 m2) en ontwerp voor de openbare ruimte (5.126 m2)

 • Bouwmanagement

  Aecom, London, United Kingdom

 • Definitief ontwerp

  2012-2014

 • Aanvang bouw

  2014-2018