De ruimtes tussen de vleugels zijn overkapt met glas, de punten van de vleugels zijn overbouwd met een serre. Ruimtelijk gaan de serre en de atria in elkaar over - Beeld Jannes Linders

Kantoor Rijkswaterstaat in Utrecht door cepezed

Door Marieke Hillen - Nu de boodschap van Al Gore op grote schaal in Nederland is doorgedrongen, lijkt de innovatiekracht van de bouwwereld eindelijk ontloken.De Rijksgebouwendienst streeft al langer naar duurzaamheid, C02- reductie en energiezuinigheid in haar gebouwvoorraad. Ook architectenbureau cepezed heeft het streven naar duurzaamheid hoog in zijn vaandel. In Westraven wilden de architecten en de opdrachtgever middels een integrale benadering van de opgave hun gedeelde ambities verwezenlijken. Het heeft geleid tot een samenhangend klimaatconcept en verschillende innovaties.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Rijksgebouwendienst Directie Projecten, Den Haag

  • Ontwerpbureau

    architectenbureau cepezed, Delft

  • Projectarchitect(en)

    Jan Pesman, Ronald Schleurholts

  • Medewerkers

    Christiaan de Wolf, Erwin Fraikin, Joost Heijnis, Dick Purmer, Paddy Sieuwerts, Chris Spierings, Kris Swagers, Robert Grapentin, Sebastian Winkler, Britta Schott, Jan Willem Visscher, Ronald van Houten, Christoph Macholz, Artsje Hylkema, Albertien Kers, Jan Houtekamer, Birgit Hopff, Hans Cool, Henny Vollmuller, Delano van den Ende, Robbert Koole

  • Oplevering

    september 2007

  • Programma

    kantoren, landelijk vergadercentrum, future center

  • Plaats

    Utrecht

  • Adviseur constructie

    ABT, Velp

  • Adviseur installaties

    Grontmij Technical Management, Amersfoort

  • Adviseur akoestiek

    DGMR, Arnhem

  • Adviseur bouwfysica

    DGMR, Arnhem

  • Aannemer

    Westraven (BAM, Ballast Nedam, Homij, Imtech), vestigingsplaats Bunnik

  • Interieurarchitect

    Outremer, België in samenwerking met architectenbureau cepezed, Delft

  • Landschapsarchitect

    Wes & Partners, Hamburg (D) in samenwerking met Smits Rinsma, Zutphen

  • Beeldend kunstenaar

    Ned Kahn, Los Angeles (USA)

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    53.000 m2

  • Voorlopig ontwerp

    april 2002

  • Definitief ontwerp

    juli 2003

  • Aanvang bouw

    mei 2005