De kantoorverdiepingen hebben ramen, maar de gevel van strekmetaal is genadeloos rond het gebouw, en dus ook voor de ramen langs, getrokken. - Beeld Christian Richters

New Museum in New York door SANAA

Door Justin Korhammer - De noodzaak om het in hoge mate uitgedijde programma van het New Museum verticaal te organiseren op een klein stedelijk perceel vereiste een compacte stapeling van de verschillende programma-onderdelen. Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa van bureau SANAA hadden al snel door dat in het zeer rationele ontwerp een zekere mate van transparantie en openheid nodig was. In het museum verzorgen grote daklichten het contact met de buitenwereld.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    New Museum of Contemporary Art, New York

  • Ontwerpbureau

    Kazuyo Sejima + Ryue, Nishizawa/SANAA, Tokyo (j)

  • Projectarchitect(en)

    Florian Idenburg; gensler, new York

  • Medewerkers

    Jonas Elding, Javier Haddad, Erika Hidaka, hiroaki Katagiri, Toshihiro Oki, Koji Yoshida

  • Oplevering

    november 2007

  • Programma

    lobbygalerie, café, museumwinkel, theater, theaterlobby, museumzalen, afdeling educatie en een evenementenzaal

  • Plaats

    New York

  • Adviseur constructie

    Simpson Gumpertz & Heger, Guy Nordenson and Associates, New York

  • Adviseur installaties

    Arup

  • Adviseur akoestiek

    Harvey Marshall Berling Associates, New York

  • Adviseur brandveiligheid

    Arup

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    5455 m2

  • Aanvang bouw

    november 2005