Coronatip 6: Details bekend over Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
Leeg kantoor. Beeld Shutterstock

Coronatip 6: Details bekend over Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Door Marieke Giele - De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus zijn groot en hebben ook invloed op de situatie van architecten. de Architect start een serie tips die je helpen de coronawinter door te komen. Vandaag tip 6: alles wat je moet weten over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Het kabinet is met meer informatie gekomen over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Vanaf volgende week kunnen bedrijven een aanvraag indienen bij het UWV. Binnen twee tot drie weken kunnen zij een voorschot verwachten.

Tijdelijke regeling

De tijdelijke noodmaatregel is gebaseerd op de reguliere regeling voor werktijdverkorting. Deze regeling is bedoeld om werknemers te behouden als er tijdelijk sprake is van een fors werkurenverlies. Vanwege de coronacrisis is er tijdelijk een speciale regeling ingevoerd.

Ook architectenbureaus kunnen gebruikmaken van de regeling als zij door de coronacrisis minimaal twintig procent aan omzetverlies verwachten. De regeling geldt eveneens voor werknemers met een tijdelijk contract. Bij veel architectenbureaus is dat een groot deel van het personeel.

Doorbetalen salaris

Afhankelijk van het omzetverlies kunnen ondernemers aanspraak maken op maximaal negentig procent van het totale loon van hun werknemers. Daarvoor houdt het UWV de loonaangifte uit het systeem van de Belastingdienst aan. Werkgevers dienen echter wel het volledige salaris van hun werknemers te blijven betalen.

Bij het vastgestelde bedrag komt standaard een opslag van dertig procent voor vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies. Wel geldt een maximum loon per werknemer van €9538 per maand.

Voorschot

Het UWV betaalt tachtig procent als voorschot. Dat gebeurt in drie termijnen. Naar verwachting zal het eerste deel binnen twee tot vier weken na de indiening van de aanvraag worden uitgekeerd.

Achteraf (binnen 24 weken na de NOW-periode) zal het daadwerkelijke verlies in omzet worden bepaald. Daarvoor is wel een accountantsverklaring nodig. Binnen 22 weken volgt dan de definitieve eindafrekening vanuit het UWV.

Aanvragen

Op dit moment is het UWV nog druk aan het testen. Als alle systemen goed werken, kunnen ondernemers vanaf maandag 6 april een aanvraag voor de NOW indienen.

Zij kunnen bij hun aanvraag met terugwerkende kracht (tot 1 maart) in aanmerking komen voor de regeling. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020.

De redactie is benieuwd naar jullie ideeën over de coronacrisis. Wil je ervaringen delen? Laat het mij weten via mariekegiele@vakmedianet.nl

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

In de haven van Oostende staat One Baelskaai, hét boegbeeld van Oosteroever. Een gebouw met golvende terrassen die passen bij het duinlandschap en de zee. Ook de gevelbekleding sluit hier goed bij aan

Merel Pit in gesprek met Jurriaan van Stigt (links) en Guus Degen. Beeld Raf van Oosterhout

de Architect in Pakhuis de Zwijger, 'Wat goed scoort binnen de MPG, kan voor BREEAM een minpunt zijn'

Op 19 juni stond de Architect weer in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger. Samen met zeven sprekers bracht hoofdredacteur Merel Pit de meest recente printuitgave over 'Hybride duurzaamheid' tot leven. De avond stond in het teken van voorbeeldstellende projecten, klimaatrichtlijnen, zelfontwikkelde CO2-rekenmethodes en een reflectie daarop van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

Beeld Hanna Veltman

Josse Popma: 'Door je uit te spreken, komt het werk dat je wilt doen uiteindelijk naar je toe'

Al dertien jaar werkt Josse Popma, architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten (PTSA), aan projecten waar hergebruik centraal staat. Als een curator gaat hij op zoek naar geschikte materialen, die met 'een kleine bewerking' een nieuw leven krijgen. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt hij hoe hij hergebruik hoogwaardig maakt, over Paris Proof en over Kantoor vol Afval.

Barbara Luns. Beeld Willem de Kam

Barbara Luns: 'De vakgemeenschap houdt van ingewikkelde schema's en flashy renderings, het liefst gelardeerd met een onleesbare tekst'

'Er is niks moeilijker dan mensen buiten ons vakgebied en zelfs ook binnen de zogenoemde "bouwketen" uitleggen wat de meerwaarde is van ontwerpdenken en ontwerpkracht', aldus Barbara Luns, directeur van Architectuur Instituut Rotterdam. Als een van de initiatiefnemers van de Rotterdam Architectuur Maand, die in juni plaatsvindt, maakt ze zich hard voor de architectuurcultuur in haar stad.