ARC19: Kunstenaarsstudio SDS Deinze - GRAUX & BAEYENS architecten

Het primaire volume heeft een symmetrisch grondplan dat rust en sereniteit ambieert. De sobere maar brute materialisatie ondersteunt de functie die het omvat. Beide smalle verticale poortdeuren variëren in breedte en geven de mogelijkheid grote beeldhouwwerken te realiseren. Het hoekraam vormt een plek binnen een plek dat een rustpunt is binnen de grote ruimte. De studieruimte is achterin gelegen met een zicht op de uitgestrekte natuur.

Toelichting GRAUX & BAEYENS architecten – Het project behelst het schilders- en beeldhouwersatelier van Stief Desmet. Op het diepe perceel bevindt zich aan de straatzijde de familiale woning, aan de linkerzijde geflankeerd door een smalle bakstenen stalling. Aan de rechterzijde bevindt zich een lager atelier en studio dat niet meer voldoet aan de verwachtingen van de kunstenaar die steeds omvangrijkere beelden creëert. De site wordt getypeerd door een organisch gegroeide bebouwing die op vlak van materialen en afwerkingsgraad sterk variëren.

Beeld: Jeroen Verrecht

Het nieuw atelier bestaat uit een primair dubbelhoge bakstenen volume, deels omarmd door lagere secundaire bebouwing. Samen met de andere bouwwerken wordt erin geslaagd een congruent verhaal te vertellen waarbij het geheel versterkend werkt voor de onderdelen. Het materiaalgebruik zoekt aansluiting bij de hoofdwoning, de aanpalende stallen en koterijen zonder in kopiëren te vervallen. De schuine inplanting laat toe dat er een binnenhof gevormd wordt zonder zich af te sluiten van de achterliggende natuurtuin.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Stief Desmet, Leernsesteenweg 112, 9800 Deinze, België

  • Ontwerpbureau

    GRAUX & BAEYENS architecten, Désiré Fiévéstraat 34, 9000 Gent, België

  • Projectarchitect(en)

    Basile Graux & Koen Baeyens

  • Oplevering

    december 2018

  • Programma

    Schilders- en beeldhouwersatelier

  • Plaats

    9800 Deinze

  • Adviseur constructie

    Ingenieursbureau LIME, Gent, België

  • Aannemer

    Bouwwerken Goossens, Zomergem, België

  • Beeldend kunstenaar

    Stief Desmet

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    130 m2

  • Bruto inhoud (m3)

    515 m3

  • Voorlopig ontwerp

    december 2016