Maak kennis met Paul Kalkhoven, senior partner Foster + Partners
World Port Centre Rotterdam door Foster + Partners. Beeld: Nigel Young / Foster + Partners

Maak kennis met Paul Kalkhoven, senior partner Foster + Partners

Paul Kalkhoven werkt sinds 1986 bij Foster in Londen. Aan de hand van een aantal vragen die wij hem voorlegden willen wij nader kennis maken met Paul, zeker nu hij als gasthoogleraar naar de TU Delft gaat. Vandaag deel 1 over zijn beginjaren bij het bekende internationale architectenbureau.

Paul Kalkhoven_Foster and Partners

- Studeerde aan de TU Delft

- Werkte bij MacCormac, Jamieson and Prichard in Londen

- Bij dat bureau was hij betrokken bij het Worcester College, Oxford en de Universiteit van Bristol

- In 1985 startte hij bij Foster + Partners

- In 1995 benoemd tot directeur

- Vanaf 2004 Senior partner Foster + Partners

- Hoofd Construction Review-team, 2007

- Vanaf september 2018 gasthoogleraar Architectural Engineering TU Delft

Hoe is het om zo lang bij een groot internationaal bureau te werken en wat is jouw rol binnen het bureau? Zeker nu je het komende studiejaar als gasthoogleraar bij de TU Delft start

"Ik ben in 1986 bij Foster Associates (zoals we toen heetten) komen werken, nadat ik direct na mijn studie in Delft 5 jaar op een ander architectenbureau in Londen ervaring had opgedaan. Het bureau was toen ongeveer 60 man groot en de Hongkong-bank was bijna klaar. Ik vond het toen, en nog steeds, zeer stimulerend om nieuwe, moderne architectuur te creëren gebaseerd op geavanceerde technieken. Ik zag hoe dat toegepast en ontwikkeld werd voor gebouwen over de hele wereld."

Stansted Airport door Foster + Partners. Beeld: Ken Kirkwood
Stansted Airport door Foster + Partners. Beeld: Ken Kirkwood

Luchthaven Stansted

"Het eerste grote project waaraan ik werkte was de nieuwe terminal op de luchthaven van Stansted, een nieuwe organisatie voor een luchthaven terminal, met een zeer rationeel constructief en installatieconcept dat resulteerde in grote en heldere ruimtes voor passagiers met een duidelijke circulatie.

Het heeft me een veel breder internationaal overzicht van bouwen gegeven, veeleisend maar ook fascinerend.”

Sindsdien heb ik gewerkt aan een groot aantal projecten, voornamelijk in Groot-Brittannië (interieur van de entree en de bovenste restaurant verdiepingen van de Swiss Re toren in London, Circle hospital in Bath en een aantal middelbare scholen). In Duitsland was ik betrokken bij Duisburg, de Commerzbank in Frankfurt en het Design Zentrum in Essen. In Nederland werkte ik aan het World Port Center en de Cross Towers in Amsterdam. Zeer verschillende projecten qua budget, maat en gebruik, maar met altijd nieuwe mogelijkheden om bepaalde aspecten daarvan verder te ontwikkelen."

Vivaldi Tower, Amsterdam door Foster + Partners (beeld)
Vivaldi Tower, Amsterdam door Foster + Partners (beeld)

Construction Review-team

"In 2007, toen het bedrijf aanzienlijk was gegroeid, hebben we besloten dat het technisch ontwerp een zelfde niveau van overzicht en directiebegeleiding moest krijgen, zoals we dit ook bij onze architectonische ontwerpen toepaste en intern bekritiseerden. Dit leidde tot de oprichting van het 'Construction Review-team' binnen het bureau en waaraan ik sindsdien leiding geef. We begeleiden niet alleen de projecten gedurende de latere ontwerpfasen, maar verzamelen ook informatie over onze gebouwde projecten, maken deze intern beschikbaar om van te leren."

"Het is belangrijk dat iedereen, maar zeker onze jonge architecten, daarvan kunnen leren, dat de ervaring niet verloren gaat en dat op deze kennis wordt voortgebouwd. Het heeft me een veel breder internationaal overzicht van bouwen gegeven, veeleisend maar ook fascinerend."

Lees ook:

Benoeming Paul Kalkhoven aan TU Delft goede zaak volgens Hubert-Jan Henket

Beeld Shutterstock

Helft werknemers architectenbureaus maakt zich zorgen over hun...

56 procent van de Nederlanders werkzaam in de architectenbranche maakt zich weleens zorgen over zijn of haar pensioen. Deze zorgen lijken niet het gevolg te zijn van onvoldoende kennis en inzicht. Zo weet zestig procent van hen wat ze op dit moment aan pensioen hebben opgebouwd.

Beeld Shutterstock

Één Nederlandse universiteit minder in top 200

Het aantal Nederlandse universiteiten dat in de wereldwijde top 200 staat van Times Higher Education magazine, is gedaald tot elf. Dat is er één minder dan vorig jaar, maakte het toonaangevende blad bekend. Enkele jaren geleden stonden er nog dertien Nederlandse universiteiten in de mondiale top 200.

Dick van Gameren benoemd tot decaan Bouwkunde TU Delft

Dick van Gameren benoemd tot decaan Bouwkunde TU Delft

De TU Delft heeft Dick van Gameren benoemd tot decaan van de faculteit Bouwkunde. Op dit moment is hij voorzitter van de afdeling Architecture bij die faculteit. Dick van Gameren volgt professor Bert Geerken op, die sinds 15 juni 2018 interim-decaan is. 

Jo Coenen overhandigt manifest aan minister Cramer in 2010, beeld PEP

Interview met Jo Coenen: "Alles is in een versnelde beweging geraakt....

Door Ton Idsinga - Niet lang na zijn afstuderen aan de TU Eindhoven in 1975 kwam Jo Coenen (1949, Heerlen) tot de ontnuchterende conclusie dat de bouwkundeopleiding volstrekt tekort was geschoten om zich een volwaardig architect te kunnen noemen. Een inhaalslag van jaren bleek nodig om de noodzakelijke kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Het was het begin van zijn engagement met het opleiden van werkelijk vakbekwame architecten en het kwalificeren van de professie.