Restaurant Marie Entrecote in Den Bosch

Marie Entrecote is een restaurant waar alleen kreeft of entrecote kan worden gegeten. Aan MK Architectuur is gevraagd een nieuw interieur te ontwerpen voor het bestaande pand. Het concept vis of vlees is vertaald naar twee sferen: water en land. De loungebar en feestruimte in de kelder is uitgevoerd in blauw en zwart, het restaurant ademt de sfeer van het Brabantse land met grazende koeien.

Het restaurant Marie Entrecote bestaat uit twee etages, met een kelder zonder daglicht. De opdrachtgever vroeg Martijn Kruijf van MK Architectuur om alle tafels en stoelen van de voorganger te behouden, evenals de houten vloer. De uitdaging was het ontwerpen van nieuwe wanden.

Twee sferen

Kruijf bedacht een ontwerp dat aansluit bij de formule van het restaurant: vis of vlees ofwel water of land. Deze twee sferen zijn gekoppeld aan de twee ruimtes: de kelder heeft een (onder) water sfeer, de begane grond een rustieke land-sfeer.

De kelder is ingericht als loungebar en ruimte voor feesten, op de begane grond bevindt zich het restaurant. De sferen en kleurstellingen sluiten aan bij de functie: blauw-zwart en koel voor de lounge en bruin en roodtinten voor het restaurant.

Bewegend beeld

Beide ruimtes worden gedragen door een serie beeldschermen, die rustige filmbeelden vertonen die de entourage en de functie versterken. De loungebar wordt gedomineerd door een immense blauwe kreeft die op het zwarte behang is geschilderd, een loungemeubel en beeldschermen met een metallic frame. Hierop worden beelden uit de BBC-documentaireserie 'Earth' getoond.


Grazende koeien op een van de beeldschermen in het restaurant.

Het restaurant op de begane grond is voorzien van een licht behang met zijdetextuur. De beeldschermen hier hebben een houten kozijn met een grove nerf en vertonen beelden van grazende koeien. Deze suggereren een tweede gevel: aan de ene kant de Bossche straat en de andere kant het rustieke Brabantse land met de trage pas van de koeien.

Vervreemdend

De combinatie van beeldschermen en rustig eten van een klassieke Franse keuken werkt in eerste instantie vervreemdend, maar de detaillering, de kleur en lichtniveaus en de vertoonde beelden werken zeer sterk samen.