Herbestemming monumentale school in Utrecht

De eerste opdracht van BYTR betrof de herbestemming van de voormalige Catharinaschool tot vier appartementen. Niet zachtzinnig maar met aandacht voor de rijke historie zijn in het pand ingrepen verricht.

Ramen aan de achterkant van het gebouw werden verlaagd om beter te passen in de nieuwe huiselijke functie. De originele waren gesitueerd boven ooghoogte en boden geen uitzicht op de buitenwereld.

Spel

Een toegevoegde tussenverdieping vergroot niet alleen de hoeveelheid aan leefruimte, maar verwezenlijkt ook een interessant spel tussen verschillende niveaus, licht- en schaduwoppervlakten en introverte versus extroverte ruimtes.

Trappen als ruimtelijke objecten

De trappen spelen een belangrijke rol in het interieur. Ze dienen niet alleen als brug tussen de contrasterende niveaus maar definiëren en omarmen de ruimte ook als object. Het vindingrijke gebruik tussen de badkamers, opslag en de toiletten ontplooit het idee van objecten die een ruimte definiëren.

Projectgegevens

  • Ontwerpbureau

    BYTR Architecten, Rotterdam

  • Oplevering

    15-07-2009

  • Programma

    Herbestemming Catharinaschool tot 4 appartementen

  • Plaats

    Utrecht

  • Voorlopig ontwerp

    28-10-2011

  • Definitief ontwerp

    28-10-2011

  • Aanvang bouw

    28-10-2011