Project

Yotel Amsterdam – Studioninedots

Architectuur

Uitgenodigd door Being Development ontwierp Studioninedots op het ruime plot in Amsterdam Noord het Yotel als zelfstandige volumes in een park. In plaats van één massief gebouw met een tuin, is hier met een compositie van vijf paviljoens, variërend in hoogte en met een transparante plint, een reeks verblijfsplekken binnen en buiten aaneengeschakeld.

Toelichting Studioninedots – Gasten en buurtbewoners ervaren door de gelaagdheid een onverwachte visuele verbinding van lobby, landschap, restaurant, patio – met optie voor openluchtbioscoop – en terras aan het Tolhuiskanaal. Door dit open karakter, de duurzaamheid en de nieuwe functies in de buurt draagt het hotel actief bij aan de snelle ontwikkeling van Buiksloterham.

Yotel_Amsterdam-Studio Ninedots. Beeld Walter Herfst

Beeld Walter Herfst

Studioninedots plaatste de 202 kamers in de twee hoge volumes. De kamers zijn één, twee of drie units breed en de inrichting van de ‘cabins’ is geïnspireerd op eersteklas vliegen; technisch slim, compact en luxe. Het Smartbed, bijvoorbeeld, is verstelbaar van bed naar bank; comfortbel én ruimtebesparend.

De units zijn geprefabriceerd, zelfdragend en op locatie rechtstreeks vanaf de vrachtwagen gestapeld – met een ‘stapeltijd’ van slechts acht weken. Bewust is gekozen voor prefabricatie omwille van bouwsnelheid, productie onder optimale omstandigheden en beperking van afvalstromen en transportbewegingen. Voor de gevel zijn de panelen van titaniumkleurig, gerecycled aluminium zo ontworpen dat ze continu een subtiel spel spelen met licht en schaduw. Door dit alzijdig systeem voegt het hotel zich in het industriële karakter van de omgeving.

De architectuur en het meanderende, parkachtig landschap zijn, door respectievelijk Studioninedots en DELVA, ontworpen in samenhang met technologische innovaties. Buiksloterham is namelijk niet aangesloten op stadsverwarming of op het gasnet en dus is het hotel vanzelfsprekend all-electric. In een deel van de energie wordt voorzien door PV-panelen op de eigen daken en op die van de naastgelegen hal. In de bedrijfsvoering wordt de energievraag zoveel mogelijk gereduceerd. Om het doorgaans hoge waterverbruik in hotels hier terug te dringen, hebben DELVA, Arup en Techniplan een circulair systeem ontwikkeld waarin regenwater wordt verzameld, opgeslagen en zichtbaar wordt hergebruikt voor irrigatie en voor het doorspoelen van toiletten. Het hotel kreeg een BREEAM Excellent certificering.

YOTEL Amsterdam doet mee met de ontwikkeling van industriegebied Buiksloterham tot gemengde stadswijk. Sociaal is het hotel verankerd door samen te werken met partners uit de buurt op gebied van koffie en bier, kunst en film. Ruimtelijk sluit het aan op het netwerk van routes; de doorgaande Asterweg en dwars daarop het nieuwe wandel- en fietspad richting EYE, met een nieuwe, toekomstige brug over het Tolhuiskanaal.

Lees ook:

 

 

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Asterweg
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Yotel Amsterdam - Studioninedots
  • Projectarchitect(en) Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Medewerkers Rutger van der Meer, Wouter Hermanns, Erik Hoogendam, Joost Körver, Dennis Roest
  • Aannemer Heddes, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten techniek, Pieters bouwtechniek, AFS
  • Interieurarchitect The Design Agency
  • Landschapsarchitect DELVA Landscape Architect|Urbanism
  • Bruto inhoud 6500 m2 // Plot 5150 m2
  • Voorlopig ontwerp 2017
  • Oplevering december 2019
  • Opdrachtgever Eigenaar: Starwood Capital Group / Ontwikkelaar Being Development / Eploitant YOTEL
  • Ontwerpbureau Studioninedots
  • Adviseurs Arup, IMDbv, Techniplan, Copper8, BBN, BBC
Reageer op dit artikel