Project

ARC18: World Horti Center Naaldwijk – bdg architecten

Architectuur

Op het terrein van Trade Parc Westland, tegenover de grootste bloemenveiling van Nederland, is het World Horti Center gerealiseerd. Bedrijven van over de hele wereld laten op de campus hun innovatieve kas- en tuinbouwproducten testen en doen daarmee tegelijkertijd nieuwe ideeën op. BDG Architecten maakte het ontwerp van het onderwijsgebouw en is supervisor over de ontwikkeling van het combigebouw en het terrein van het Center.

Toelichting: bdg architecten

Het Center bestaat uit drie onderdelen: het onderwijsgebouw waar studenten van MBO Westland onderwijs volgen. Het kasgebouw van de Demokwekerij, waar allerlei nieuwe technieken en producten uit de tuin- en kasbouw worden ontwikkeld en getest. En het combigebouw waar bedrijfsleven en onderwijs samenkomen, zodat de kennis binnen het onderwijs kan worden geïntegreerd in het zakenleven en vice versa.

 

Groene gevel

De toepassing van natuurlijke elementen (zoals planten, bomen en groene levende gevels) in een doorgaand landschap van kleine en grote ruimtes onder één groot transparant dak, zorgt voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten. En vergroot de interactie tussen student en bezoeker. De leerpleinen in het onderwijsgebouw grenzen bijvoorbeeld aan het combigebouw, zodat de studenten en bedrijven elkaar zien en elkaar gemakkelijk kunnen benaderen.

De groene gevel van het onderwijsgebouw springt in het oog. De planten en bloemen die erin zijn verwerkt, zijn niet alleen mooi om te zien, maar trekken ook insecten aan. Daarmee draagt het gebouw bij aan de biodiversiteit van de campus en de omgeving. Door het jaar heen verandert de kleur van de gevel; de planten bloeien en verkleuren met de wisseling van de seizoenen. Dat maakt de buitenkant van het gebouw levendig en dynamisch. Bovendien zet de bloeiende gevel de fijnstoffen om die van de nabijgelegen autoweg komen en absorbeert het geluid.

World Horti Center bdg architecten

Bomen in het hart

In het combigebouw zijn onderwijsfuncties en praktijkruimtes gecombineerd met een beursvloer, ontmoetingsruimten, een auditorium, restaurant en aula. Dit is het hart van het gebouw waar internationale producenten, bedrijven, studenten en bezoekers vanuit de hele wereld samenkomen om elkaar te inspireren en uit te dagen tot nieuwe innovaties. Ook hier draagt het levende groen bij aan de luchtkwaliteit. Er staan bomen die via een gat in de vloer, langs de verdiepingen, naar het dak reiken. En al het groen dat binnen groeit, zorgt niet alleen voor frisse lucht.  Het levert ook de ingrediënten voor de thee of salade in het restaurant.

Het ontwerp is ontstaan in samenwerking met AAB NL (adviseur in glastuinbouw) en Kim van der Leest (specialist in het creëren van prettige sferen en zintuiglijke prikkeling).


Meer resultaten van BDG Architecten

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Projecttitel World Horti Center
 • Projectarchitect(en) Wilco Scheffer, Herma Kerssies, Hannah Wessels
 • Medewerkers Marco de Jong en Patrick Kalma
 • Aannemer Vaessen, Eekhout Bouw, Smiemans Projecten, Zwirs Horti Projects en 3-Bouw
 • Programma onderwijs, auditorium, restaurant, aula, praktijklokalen, expositieplein
 • Voorlopig ontwerp januari 2015
 • Definitief ontwerp juni 2016
 • Oplevering augustus 2017
 • Opdrachtgever Lentiz Onderwijsgroep // Gebruikers: MBO-Westland, Demokwekerij, Stichting Greenport Food & Flower Experience
 • Ontwerpbureau bdg architecten
 • Adviseur in glastuinbouw AAB NL

Locatie

Reageer op dit artikel