Project

Woonzorgcentrum Huize Het Oosten

Geen categorie

Huize Het Oosten in Bilthoven is een centrum voor oudere Vrijmetselaren. De nieuwbouw bestaat uit een gedifferentieerd woongebouw en een nieuwe Tuinzaal. Het ontwerp is er op gericht zo veel mogelijk relatie met het park en de omgeving te creëren. Het ontwerp past in de visie op zorg van HHO en in de toekomstvisie van ouderenzorg in het algemeen.

Woonzorgcentrum Huize Het Oosten

 

Wensen van de bewonerscommissie en de visie van Huize Het Oosten ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen waren de onderlegger voor het plan. Bij de configuratie van de nieuwbouw was het eerste doel om de relatie met het park voor iedereen te optimaliseren.

De woningen hebben verdiepingshoge schuifpuien, de gangen zijn breed en hebben uitzicht over het park. De daken van de verbindingsgangen en Tuinzaal zijn begroeid en voegen zich in de groene omgeving. Ook de kleuren van de gevels zijn in groengrijze tinten gekozen. De royale balkons zijn expressief en uitgevoerd in ultradunne hogesterktebeton (winnaar betonprijs 2013).

Het hele project is duurzaam opgezet, zowel installatietechnisch als bouwkundig. Er wordt gebruik gemaakt van WKO, PV-panelen en zonnecollectoren op het dak. De grote balkons zorgen voor bouwkundige zonwering, net als de geperforeerde stalen platen die voor de grote glasvlakken zijn geplaatst. Naast het verminderen van de warmtelast, biedt het bewoners ook privacy. Het ontwerp past in de toekomstvisie van ouderenzorg en het ouderenbeleid van de regering. De architectuur is hierin dienend: de nieuwbouw is ruim en licht,de appartementen zijn levensloopbestendig, alle gebouwen zijn met elkaar verbonden met glazen gangen,er zijn duidelijke zichtlijnen en er is een overzichtelijke routing.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rubenslaan 1
  • Plaats Bilthoven
  • Projecttitel Woonzorgcentrum Huize Het Oosten
  • Projectarchitect(en) Maaike Westinga / Roel ten Bras
  • Toeleveranciers false
  • Programma 55 appartementen / 10 pg-woningen en Multifunctionele ruimte
  • Aanvang bouw 29-08-2014
  • Oplevering 19-12-2013
  • Opdrachtgever Stichting Huize Het Oosten
  • Ontwerpbureau TenBrasWestinga Architectuur / Interieur en Stedenbouw
Reageer op dit artikel