Project

Woonhuis GWM in Delft – Nieuwe Architecten

Architectuur

Aan de Nieuwe Delft, een nieuwe gracht in de ontwikkeling van de Coendersbuurt in Spoorzone Delft, heeft Nieuwe Architecten gewerkt aan een bijzondere woning op een zelfbouwkavel. De richting en sfeer van dit huis is samen met de opdrachtgever bepaald. Ze wensten een woning met heldere lijnen, hoogwaardige materialen en geen overbodige toeters en bellen. Een woning die nadrukkelijk een statement maakt.

De kavel heeft een verdraaiing, en de woning benut deze door de gevels op de begane grond recht te leggen. Zo ontstaan aan straat-en tuinzijde overstekken. De keuken, op de begane grond, heeft hiermee een beter doorzicht. Er is ruimte aan de straat en Delftse stoep voor het stallen van fietsen, en aan de tuinzijde is er ruimte voor een terras met beschutting. Het overstek aan de voorzijde kan worden afgesloten met schuivende panelen, hierdoor is de interactie met de straat te beïnvloeden.

Beeld Stijn Poelstra

Het bovenliggende woonvolume bestaat uit twee lagen met een flexibele tussenverdieping. De woonruimte is een spectaculaire open ruimte met veel hoogte, uitzicht over de gracht aan de voorzijde en uitzicht op de tuin aan de achterzijde. De nu aanwezige vides kunnen in de toekomst dichtgelegd worden. Zeer aanwezig in de ruimte zijn de stalen spanten waarmee de dwarsstabiliteit wordt verkregen. Een badkamer voor logees zorgt voor een accent in de voorgevel.

Beeld Stijn Poelstra

Via open trappen wordt de meer private slaapverdieping bereikt die als gesloten kap is ontworpen. De bamboe afwerking hiervan vormt één geheel met het bovenliggende terras. Het terras wordt ontsloten door een dakopbouw met pantryvoorziening en pv-cellen in het dak. Een belangrijke drager in het ontwerp is de op iedere verdieping aanwezige kastenwand. De met divers plaatmateriaal afgewerkte kast biedt naast veel bergruimte ook plaatst aan de installaties.

Beeld Stijn Poelstra

Met eigentijdse materialen en hoge duurzaamheidsambities is binnen dit ontwerp de klassieke driedeling van plint, gevel en kap opnieuw geïnterpreteerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Delft
  • Projecttitel Woonhuis GWM
  • Medewerkers Roderik van der Meulen, Joep Windhausen, Riemer Postma
  • Adviseur constructie BREED Integrated Design
  • Adviseur bouwfysica ZRI, Den Haag
  • Aannemer Bestbouw
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 249 m2
  • Oplevering oktober 2019
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Nieuwe Architecten
  • Fotografie Stijn Poelstra
Reageer op dit artikel