Project

WK2014 Brazilië – Nationaal Stadion Brasilia

Geen categorie

Het Brasilia stadion is oorspronkelijk gebouwd in 1974. Castro Mello Arquitetos paste het aan de huidige (stadion)eisen waarmee het groot genoeg is voor 70.000 mensen om de wedstrijden bij te wonen.

WK2014 Brazilië – Nationaal Stadion Brasilia

Het sportcomplex herbergt 74 vip-boxes, twee grote restaurants, kleedkamers, ruimte voor fysiotherapie, een restaurant en een fitnessruimte. Daarnaast momt er als eerbetoon aan de voormalige voetballer Mane Garrincha een voetbalmuseum. Ook aan de pers is gedacht. Zij krijgen ruimtes onder de tribunes waarmee zij goed zicht hebben op de wedstrijden. Behalve de uitbreidingswijzigingen wordt het stadion door Castro Mello Arquitetos voorzien van winkels en commerciële ondernemingen. Het moet hiermee een ontmoetingsplaats worden voor de lokale bevolking.

De gebruikte pilaren in het ontwerp verwijzen naar de architectuur van Oscar Niemeyer. Net zoals veel van zijn ontwerpen zijn in het stadion de pijlers in de gevel geplaatst waardoor een luifel ontstaat, “als een soort voorportaal van de arena zelf”. De architect koos voor een “woud van pilaren” waarvan de bovenste ring dient als ondersteuning voor het dak. “Het zou moeilijk zijn een project te ontwerpen dat niets met Brasilia te maken heeft”,  zo zegt Eduardo Castro Mello.

Groene architectuur

Het nieuwe stadion beschikt over de grootste zonne-energie-installatie in het land (meer dan 169.000 vierkante voet) en mikt op een Leed-certificatie. De pijlers rond het stadion zorgen voor natuurlijke schaduw en ventilatie. Een dak bestaande uit een fotokatalytische membraan neutraliseert de luchtvervuiling bij contact, spoelloze urinoirs en  gerecycelde materialen uit het oude stadion moeten het stadion aan het certificaat helpen.

70.000 toeschouwers kunnen de wedstrijden volgen. Daarnaast gaat het stadion ook dienst doen als concertarena voor 27.000 bezoekers. Hiermee hoopt Brasilia, dat geen enorme voetbalstad is, bezoekers te trekken. Het stadion wordt omringd door wetlands, inheemse flora en ruime fietsenstallingen. De meeste hotels liggen op loopafstand. Het stadion zal ook een low-power “sleep-modus.”

De stad zelf ondergaat een belangrijke wijziging in zijn infrastructuur en toerismevoorzieningen. De in de omgeving van het stadion liggende wijken krijgen hotels en appartementen, met een totaalaanbod van 28.000 bedden. De bedoeling is dat het (hotel)aanbod uitbreidt met 20 procent bij de start van het WK in 2014.

Bekijk de time-lapse van de bouw

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Plaats Brasilia
 • Projecttitel WK2014 Brazilië - Nationaal Stadion Brasilia
 • Projectarchitect(en) Castro Mello Arquitetos
 • Toeleveranciers false
 • Voorlopig ontwerp 01-01-2010
 • Definitief ontwerp 01-01-2010
 • Aanvang bouw 17-06-2013
 • Oplevering 11-07-2013
 • Bouwsom inclusief installaties (€) half miljard euro
 • Opdrachtgever Brazilië
 • Ontwerpbureau Castro Mello Arquitetos
Reageer op dit artikel