Project

Wethoudersvleugel Stadhuis Alkmaar – Proof of the sum

Interieur

Wethoudersvleugel Stadhuis Alkmaar – Proof of the sum
Beeld Marcel van der Burg

Het monumentale stadhuis aan de Langestraat in Alkmaar huisvest de bestuurlijke functies, trouwzaal en fractiekamers. De eerste gebouwdelen dateren uit begin 16e eeuw en zijn gebouwd in gotische stijl. In de daaropvolgende eeuwen zijn diverse bouwdelen toegevoegd. Het gebouw is begin 20e eeuw ingrijpend gerestaureerd door architect Jan Stuyt. Proof of the sum is gevraagd om de wethoudersvleugel op de eerste verdieping aan de Schoutenstraat te renoveren.

Toelichting Proof of the sum – Met deze renovatie is een heldere werkomgeving gecreëerd voor alle wethouders. Daarnaast zijn de twee stijlkamers op deze bouwlaag ingericht als vergaderkamer voor burgemeester en wethouders (‘B&W-kamer’), en een aangrenzende informele overleg- en ontspanningsruimte (‘Burgemeesterenkamer’).

In de stijlkamers is met behoud én activering van de historisch waardevolle elementen een actuele werkomgeving gemaakt. In beide ruimtes zijn de monumentale kasten opnieuw bruikbaar gemaakt door het inbouwen van een aantal gebruiksvoorzieningen (presentatieschermen, bibliotheek en disposables). Een volautomatische koffiepunt is subtiel weggewerkt in een nieuw vrijstaand object.  In het ontwerp is bijzondere aandacht besteed aan de wanden. In de ontspanningsruimte geeft de donkerblauwe wandkleur een sterk contrast met de aanwezige stijlelementen waardoor deze visueel versterkt worden. In de burgemeesterenkamer is een nieuw behang ontworpen door Anouk van de Sande. In eerste aanblik traditioneel maar extra gelaagdheid bij nadere beschouwing.

Stadhuis Alkmaar door Proof of the Sum Beeld Marcel van der Burg

Beeld Marcel van der Burg

De wethouderskamers hebben vanuit de historische groei, allemaal een verschillende plattegrond en afmeting. Om rust en uniformiteit aan te brengen is één werkmeubel ontwikkeld voor alle kamers. Dit vrijstaand object omvat een werkplek, halfronde vergadertafel en leesbankje. Voorzieningen zoals een beweegbaar presentatiescherm en planten zijn zorgvuldig in dit meubel weggewerkt. Nieuw ontworpen houten parktvloeren in diverse grafische patronen versterken het vrijstaande meubel en maken de verschillende ruimtes beter leesbaar. De donkergroene kleurstelling van wanden en gordijnen verhoogt de intimiteit in de kamers en benadrukt de hoogte van de ruimtes. De volledig vernieuwde verlichting  is met zorg geïntegreerd in de bestaande plafonds.

Stadhuis Alkmaar Proof of the Sum Beeld Marcel van der Burg

Beeld Marcel van der Burg

De pendelarmaturen boven de werkeilanden vormen een hedendaagse knipoog naar de klassieke kroonluchter. De stoelen in de vergaderkamer refereren op zelfde wijze naar een statig verleden. De komende tijd zal de wand van elke ruimte die grenst aan de verbindende gang, steeds intensiever voorzien worden van diverse kunstobjecten uit de collectie van de stad Alkmaar.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Wethoudersvleugel Stadhuis Alkmaar
  • Projectarchitect(en) Roy Pype, Natalia Sulkowska-Bakker, Ovidija Zemaityté
  • Aannemer De Boorder & Koreman, Tim-Wai
  • Oplevering juni 2019
  • Opdrachtgever Gemeente Alkmaar
  • Ontwerpbureau Proof of the sum
  • Adviseurs Anouk van de Sande
  • Elektrotechniek Gispen
  • Ontwerp behang Anouk van de Sande
Reageer op dit artikel