Project

Villa Vught – mecanoo

Architectuur

Villa Vught – mecanoo
Beeld Ossip Architectuurfotografie

De door mecanoo ontworpen villa op het Nederlandse platteland nabij Vught geeft een eigentijdse draai aan de lokale boerderijtypologie.

Toelichting mecanoo – Traditioneel is de Nederlandse ‘hoeve’ een ensemble van boerderijen en woonruimten die losjes rond een binnenplaats zijn geclusterd. De centrale open ruimte is beschermd, maar toch open voor het omliggende landschap. Deze ruimtelijke opstelling ligt aan de basis van het ontwerp van de woning. De functies zijn verdeeld in drie verschillende volumes die lijken op een klein dorp.

Villa-Vught mecanoo Beeld Ossip Architectuurfotografie

Beeld Ossip Architectuurfotografie

De twee lagere volumes hebben de vorm van typische puntschuren die rechtstreeks zijn verbonden met de omliggende tuinen. Het hogere volume vangt het zicht op het brede landschap en vormt een opvallend contrast met de lagere gebouwen. Het hoogste element, het meest prominente gebouw, bevat de hoofdslaapkamer op de begane grond, kinderkamers op de bovenste verdiepingen en een dakterras aan de bovenkant. Van de twee schuren is er een ingericht als woonkamer, keuken met eethoek en een grote veranda aan de zuidwestkant, met een werkruimte en een speelkamer op de eerste verdieping.

De andere schuur heeft een kookstudio waar maximaal twintig mensen kunnen deelnemen aan culinaire lessen, workshops en teambuildingactiviteiten onder leiding van de klant. Naast de studio is een garage, opslagruimte en een gastensuite op de eerste verdieping. Grote schuifdeuren in het midden kunnen worden geopend om een ​​toegangspoort tot de binnenplaats te onthullen.

Villa-Vught mecanoo Beeld Ossip Architectuurfotografie

Beeld Ossip Architectuurfotografie

In het ontwerp streefde mecanoo om de woonfuncties te verbinden met behoud van de vrijstaande traditionele boerderijtypologie. Hiervoor ontwierp het bureau een half verzonken gang, verborgen onder een grasheuvel. De gang verbindt het grotere monumentale volume met de woonkamer van de schuur. De schuur met de kookstudio en het gastenverblijf is volledig vrijstaand met zicht op de binnenplaats naar het omliggende landschap.

Villa-Vught mecanoo Beeld Ossip Architectuurfotografie

Beeld Ossip Architectuurfotografie

Aluminium

De constructie en detaillering van de Villa bootsen ook de Nederlandse ‘hoeve’ of boerderij na. De buitenkant van donker brons geanodiseerd aluminium, gekozen om naadloos over de gevel naar het dak te lopen, is gekozen om op de golfplaten daken van de nabijgelegen boerderijgebouwen te lijken. De kozijnen, die traditioneel een helderdere kleur hebben, hebben een lichtere bronzen aluminium afwerking.

Hout wordt gebruikt voor zowel de structuur als de interieurafwerking, een materiaal dat tegelijkertijd duurzaam en visueel warm is. De drie gebouwen hebben een gelamineerde houtstructuur en Europese zilveren sparren binnenoppervlakken, een houtsoort met een uitzonderlijk gladde en uniforme textuur. In vergelijking met andere solide constructiemethoden is er relatief weinig energie nodig voor de productie en verwerking van dwarsgelamineerd hout.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Villa Vught
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 683 m2
  • Programma Villa met kookstudio
  • Voorlopig ontwerp 2016
  • Definitief ontwerp 2018
  • Aanvang bouw 2018
  • Oplevering 2019
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau mecanoo
Reageer op dit artikel